Jela bez mesa

TRADICIONALNI RECEPT ZA SPANAĆ: Evo zašto je važno da se priprema sa mlekom

Ovo povrće je izuzetno zdravo, a može se jesti sirovo ili kao varivo.

Slika Autora
byDragana Petrović

03.06.2025 08:01

TRADICIONALNI RECEPT ZA SPANAĆ: Evo zašto je važno da se priprema sa mlekom
Brent Hofacker/Shutterstock

Proleće je vreme za spanać, izuzetno zdravu namirnicu koja je bogata gvožđem. Idealan je protiv umora i anemije, pogotovo kada se kombinuje sa vitaminom C, koji poboljšava apsorpciju. Jedna porcija spanaća daleko premašuje dnevne potrebe za važnim vitaminom K, a sadrži i antioksidansi koji čuvaju oči i kožu.

Spanać je savršen za varenje i regulaciju apetita, ali iza mozak i nervni sistem, zbog B vitamina i folne kiseline doprinose boljoj koncentraciji i raspoloženju. Spanać ima i nepoželjna jedinjenja kao što su nitrati i oksalnu kiselinu zbog koje se gvožđe teže resorbuje u organizmu. Zbog toga vodu u kojoj se kuvalo ovo povrće treba baciti jer je prepuna nitrata.

Kako ističu nutricionisti priprema ovog povrća sa mlekom je obavezna upravo zbog oksalne kiseline koja se u tom slučaju vezuje za kalcijum iz mleka. Srećna republika vam poklanja tradicionalan recept za spanać s mlekom.

Sastojci:

  • 500 g spanaća
  • 1/2 dl ulja
  • 5 dl mleka
  • 4 čena belog luka
  • so po ukusu 
  • 1 puna kašika brašna

Priprema:

Spanać temeljno oprati i očistiti od peteljki, pa ga dodati u vodu koja vri da omekša. Dovoljno je da se kuva tri do četiri minuta.

Dobro ocediti i iseckati ga na sitne komade. Na zagrejanom ulju kratko propržiti iseckan beli luk tek toliko da zamiriše, pa dodati spanać, promešati i dodati kašiku brašna razmućenu u malo mleko. Na laganoj vatri kuvati spanać uz postepeno dolivanje mleka i stalno mešanje do željene gustine. Posolite, promešajte i spanać s mlekom je gotov.Uz jaje na oko, pire krompir ili čak kao topli umak uz testeninu. Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)