Proleće je vreme za spanać, izuzetno zdravu namirnicu koja je bogata gvožđem. Idealan je protiv umora i anemije, pogotovo kada se kombinuje sa vitaminom C, koji poboljšava apsorpciju. Jedna porcija spanaća daleko premašuje dnevne potrebe za važnim vitaminom K, a sadrži i antioksidansi koji čuvaju oči i kožu.
Spanać je savršen za varenje i regulaciju apetita, ali iza mozak i nervni sistem, zbog B vitamina i folne kiseline doprinose boljoj koncentraciji i raspoloženju. Spanać ima i nepoželjna jedinjenja kao što su nitrati i oksalnu kiselinu zbog koje se gvožđe teže resorbuje u organizmu. Zbog toga vodu u kojoj se kuvalo ovo povrće treba baciti jer je prepuna nitrata.
Kako ističu nutricionisti priprema ovog povrća sa mlekom je obavezna upravo zbog oksalne kiseline koja se u tom slučaju vezuje za kalcijum iz mleka. Srećna republika vam poklanja tradicionalan recept za spanać s mlekom.
Sastojci:
- 500 g spanaća
- 1/2 dl ulja
- 5 dl mleka
- 4 čena belog luka
- so po ukusu
- 1 puna kašika brašna
Priprema:
Spanać temeljno oprati i očistiti od peteljki, pa ga dodati u vodu koja vri da omekša. Dovoljno je da se kuva tri do četiri minuta.
Komentari (0)