Odrasli

JA SAM NEUROHIRUG, OVO JELO ČUVA MOZAK I SMANJUJE RIZIK OD DEMENCIJE: Najvažnije je poslednjih 5 minuta kuvanja (RECEPT)

Ključni sastojci su kurkuma, sočivo i spanać, a evo zašto su ove namirnice blagotvorne za organizam.

09.02.2025 17:45

JA SAM NEUROHIRUG, OVO JELO ČUVA MOZAK I SMANJUJE RIZIK OD DEMENCIJE: Najvažnije je poslednjih 5 minuta kuvanja (RECEPT)
Profimedia, Shutterstock, youtube/Northwell Health

Najkraći put do zdravog mozga i dobrog pamćenja vodi kroz kuhinju. Naime, američki neurohirurg Džonatan Rasuli tvrdi da ishrana može da igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja mozga. On navodi da njegovo omiljeno jelo može da smanji rizik od demencije.

Njegov omiljeni recept, paprikaš sa sočivom, spanaćem i kurkumom, prepun je sastojaka koji pomažu u zaštiti mozga od upala i neurodegenerativnih bolesti. Osim što je hranljivo i zdravo, ovo jelo je jednostavno za pripremu i možete ga jesti tokom cele nedelje.

- Jelo sadrži kurkumu, koja ima potencijalnu ulogu u prevenciji demencije, kao i spanać i sočivo, koji podržavaju celokupno zdravlje mozga - objasnio je dr Rasuli.

On je dodao da je ovo jedno od jela koje možete pripremiti u velikoj količini, pojesti u nedelju popodne, a ostatak koristiti tokom nedelje za brzi obrok ili užinu.

Schutterstock

Kurkuma je biljka koja ima blagotvorno dejstvo na čitav organizam

Zašto je ovo jelo dobro za mozak?

Osim što je ukusno i zasitno, varivo sadrži brojne sastojke koji pomažu u zaštiti moždanih ćelija od oksidativnog stresa i upala, dva glavna faktora povezana s neurodegenerativnim bolestima.

Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, poznat je po snažnim protivupalnim svojstvima. Studija iz 2018. godine pokazala je da svakodnevna konzumacija kurkume može poboljšati pamćenje, pažnju i raspoloženje kod starijih osoba, a smatra se da takođe pomaže u smanjenju nakupljanja amiloidnih plakova u mozgu, što je jedno od glavnih obeležja Alchajmerove bolesti.

Pored kurkume, i ostali sastojci ovog variva donose brojne prednosti.

Spanać je bogat vitaminom K, luteinom i beta-karotenom, koji štite moždane ćelije od oštećenja i pomažu u prevenciji kognitivnog opadanja. Beli luk sadrži sumporne spojeve koji, prema istraživanjima, mogu štititi mozak od starenja i bolesti.

Shutterstock

Maslinovo ulje ima višestruke blagodet na organizam - poboljšava i pamćenje

Maslinovo ulje pomaže u smanjenju upala u mozgu, što je povezano s kognitivnim opadanjem. Sočivo je odličan izvor folata, vitamina koji učestvuje u proizvodnji neurotransmitera koji regulišu raspoloženje i mentalnu jasnoću.

Takođe, pruža stabilan izvor glukoze, glavnog izvora energije za moždane ćelije.

Sastojci:

  • 1 šolja crvenog sočiva
  • 2 šolje spanaća
  • 1 kašičica kurkume u prahu
  • 1/2 kašičice kima
  • 1/2 kašičice korijandera
  • 1 mali crni luk, iseckan
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 3 šolje povrtnog bujona

Priprema: 

Zagrejte maslinovo ulje u loncu i propržite luk i beli luk. Dodajte kurkumu, kim i korijander, pa kuvajte još jedan minut. Dodajte sočivo i bujon, a zatim kuvajte 20 minuta dok sočivo ne omekša. Dodajte spanać u poslednjih 5 minuta kuvanja. Poslužite sa malo isceđenog limuna za osveženje, prenosi nyp.com.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)