Najkraći put do zdravog mozga i dobrog pamćenja vodi kroz kuhinju. Naime, američki neurohirurg Džonatan Rasuli tvrdi da ishrana može da igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja mozga. On navodi da njegovo omiljeno jelo može da smanji rizik od demencije.
Njegov omiljeni recept, paprikaš sa sočivom, spanaćem i kurkumom, prepun je sastojaka koji pomažu u zaštiti mozga od upala i neurodegenerativnih bolesti. Osim što je hranljivo i zdravo, ovo jelo je jednostavno za pripremu i možete ga jesti tokom cele nedelje.
- Jelo sadrži kurkumu, koja ima potencijalnu ulogu u prevenciji demencije, kao i spanać i sočivo, koji podržavaju celokupno zdravlje mozga - objasnio je dr Rasuli.
On je dodao da je ovo jedno od jela koje možete pripremiti u velikoj količini, pojesti u nedelju popodne, a ostatak koristiti tokom nedelje za brzi obrok ili užinu.
![](/data/images/2025-01-01/49339_shutterstock-1278347245_fxl.jpg?t=1739022682)
Schutterstock
Zašto je ovo jelo dobro za mozak?
Osim što je ukusno i zasitno, varivo sadrži brojne sastojke koji pomažu u zaštiti moždanih ćelija od oksidativnog stresa i upala, dva glavna faktora povezana s neurodegenerativnim bolestima.
Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, poznat je po snažnim protivupalnim svojstvima. Studija iz 2018. godine pokazala je da svakodnevna konzumacija kurkume može poboljšati pamćenje, pažnju i raspoloženje kod starijih osoba, a smatra se da takođe pomaže u smanjenju nakupljanja amiloidnih plakova u mozgu, što je jedno od glavnih obeležja Alchajmerove bolesti.
Pored kurkume, i ostali sastojci ovog variva donose brojne prednosti.
Spanać je bogat vitaminom K, luteinom i beta-karotenom, koji štite moždane ćelije od oštećenja i pomažu u prevenciji kognitivnog opadanja. Beli luk sadrži sumporne spojeve koji, prema istraživanjima, mogu štititi mozak od starenja i bolesti.
Shutterstock
Maslinovo ulje pomaže u smanjenju upala u mozgu, što je povezano s kognitivnim opadanjem. Sočivo je odličan izvor folata, vitamina koji učestvuje u proizvodnji neurotransmitera koji regulišu raspoloženje i mentalnu jasnoću.
Takođe, pruža stabilan izvor glukoze, glavnog izvora energije za moždane ćelije.
Sastojci:
- 1 šolja crvenog sočiva
- 2 šolje spanaća
- 1 kašičica kurkume u prahu
- 1/2 kašičice kima
- 1/2 kašičice korijandera
- 1 mali crni luk, iseckan
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 3 šolje povrtnog bujona
Priprema:
Zagrejte maslinovo ulje u loncu i propržite luk i beli luk. Dodajte kurkumu, kim i korijander, pa kuvajte još jedan minut. Dodajte sočivo i bujon, a zatim kuvajte 20 minuta dok sočivo ne omekša. Dodajte spanać u poslednjih 5 minuta kuvanja. Poslužite sa malo isceđenog limuna za osveženje, prenosi nyp.com.
Komentari (0)