Odrasli

NIKAD, ALI BAŠ NIKAD, NE SMETE DA PODGREVATE OVE NAMIRNICE, RIZIKUJETE TROVANJE: Svi znamo za spanać, ali zbog ovih ostalih ćete se šokirati!

Stručnjaci tvrde da je ovo opasnije nego što biste ikad mogli da pretpostavite.

06.02.2025 12:01

NIKAD, ALI BAŠ NIKAD, NE SMETE DA PODGREVATE OVE NAMIRNICE, RIZIKUJETE TROVANJE: Svi znamo za spanać, ali zbog ovih ostalih ćete se šokirati!
Shutterstock

Došli ste kući mrtvi umorni i nemate snage da spremate nešto za jelo. Ali, uvek su tu ostaci od juče koje ste ostavili u frižideru. I tu počnju ogromni problemi jer doktori upozoravaju da brojne namirnice nikako ne smete da podgrevate.

Stručnjaci navode koje namirnice su najrizičnije za podgrejavanje.

Piletina i druge vrste živine

Podgrejavanje piletine može uzrokovati promenu strukture proteina, što može otežati varenje. Takođe, ako nije dobro zagrejana, može doći do razvoja bakterija poput salmonele. Ako morate da je podgrejeti, zagrevajte je polako na niskoj temperaturi, a važno je da postigne najmanje 75 stepeni u unutrašnjosti.

Pirinač

Ako skuvan pirinač ostane na sobnoj temperaturi duže od sat-dva, može razviti bakteriju koja proizvodi toksine otporne na toplotu. Zbog toga pirinač odmah nakon kuvanja stavite u frižider (u roku od jednog sata) i podgrejavajte samo jednom, dok ne bude potpuno vruć (iznad 75 stepeni).

Pečurke

Pečurke sadrže specifične proteine koji se brzo kvare. Podgrejavanjem mogu promeniti strukturu i izazvati smetnje u varenju. Ako ih morate podgrejavati, zagrevajte ih na niskoj temperaturi, ali najbolje je pojesti ih sveže pripremljene.

Schutterstock

Najbolje je da kuvana jaja pojedete odmah

Jaja

Podgrejavanje kuvanih ili prženih jaja može dovesti do promene teksture i neprijatnog mirisa zbog sumpornih spojeva. Bolje ih je jesti hladna ili ih koristiti u novim jelima – poput salata ili sendviča.

Krompir

Ako se kuvan ili pečen krompir ostavi na sobnoj temperaturi, može razviti bakteriju koja može izazvati trovanje hranom. Odmah ga stavite u frižider i podgrejavajte do visokih temperatura.

Spanać i drugo lisnato povrće

Ovo povrće sadrži nitrate koji se kod ponovnog zagrevanja mogu pretvoriti u nitrite, koji su potencijalno štetni i povezani sa određenim rizikom od određenih bolesti. Najbolje je jesti ih odmah nakon kuvanja ili hladne u salatama.

Riba i morski plodovi

Podgrejavanjem ribe može se promeniti ukus i tekstura, a može doći i do razvoja bakterija ako nije pravilno čuvana. Ako morate, najbolje je to uraditi u rerni na niskoj temperaturi ili u tiganju sa malo ulja, prenosi thewellnesscorner.com.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)