Paprike punjene sirom pečene u rerni idealno su rešenje za jednostavno i savršeno predjelo, prilog ili čak lagani glavni obrok. Ovo jelo je posebno popularno leti kada ima svežih paprika, ali i sada kada možete iskoristiti bogatu ponudu najrazličitijih vrsta ovog povrća koje mnogi koriste za zimnnicu.
Sastojci:
- 8 srednjih babura ili šilja paprika (po želji)
- 400–500 g feta sira ili sitnog belog sira
- jaje
- 2-3 kašike kisele pavlake ili mladog sira
- malo bibera
- prstohvat origana ili seckanog peršuna (opciono)
- malo ulja za podmazivanje pleha
Priprema:
Operite paprike, odsecite im vrh sa peteljkom i očistite ih od semenki (možete ih kasnije koristiti kao "poklopce" , ako želite).
Ako koristite šilje, možete ih ostaviti cele i puniti odozgo.
Za fil prvo izmrvite sir viljuškom. Dodajte jaje i pavlaku, pa dobro promešajte da se dobije ujednačen fil. Po ukusu dodajte malo bibera, origana ili svežeg peršuna. Napunite svaku papriku filom skoro do vrha. Po želji zatvorite sačuvanim "poklopcima" (peteljke). Poređajte paprike u blago podmazan pleh ili vatrostalnu posudu.
Rernu zagrejte na 200 stepeni Celzijusa (gornje + donje grejače). Pokrijte paprike aluminijumskom folijom i pecite 30 minuta. Zatim skinite foliju i zapeciet ih još 10–15 minuta da dobiju lepu boju.
Ako želite, pred kraj možete posuti paprike rendanim kačkavaljem i vratiti još pet minuta da se jelo zapeče.
Posluži toplo uz jogurt, kiselo mleko ili svež hleb. Odlično ide uz meso, krompir, pasulj, a može da bude i samostalan obrok, recimo, ručak.
Komentari (0)