Jela bez mesa

RECEPT ZA PRŽENICE KOJI ĆE VAS RASPAMETITI: Mađari to prave bolje od nas, a sve zbog jednog tajnog sastojka!

Isprobajte ovaj način pripreme - mnogo je bolji od klasičnog.

Slika Autora
byIva Milenković

26.06.2025 13:40

RECEPT ZA PRŽENICE KOJI ĆE VAS RASPAMETITI: Mađari to prave bolje od nas, a sve zbog jednog tajnog sastojka!
Shutterstock

Koliko god jednostavno zvučale, prženice su jelo koje uvek budi nostalgiju, ali i otvara prostor za male kulinarske trikove. Upravo jedan takav dolazi nam iz mađarske kuhinje, i potpuno menja ukus koji poznajemo još od detinjstva.Tajna je u samo jednom sastojku koji se dodaje pre prženja, a rezultat je neodoljiv. 

Umesto da prženice pripremaju samo sa jajima i mlekom, Mađari ih obogaćuju masnim punjenjem koje se topi u ustima i predstavlja najslađi gušt svih ljubitelja sireva. Klasičan recept je jako jednostavan, sve sastojke koji su vam potrebni uvek imate kod kuće, a kada isprobate ovaj recept i ispratite caku koju mađari praktikuju u pravljenju ovog doručka, nećete moći da im odolite! 

Sledi recept za malo drugačije prženice, na mađarski način.

Sastojci za 5 osoba:

  • 20 kriški starog hleba
  • 10 kriški sira u listićima
  • 300 g izrendanog sira
  • 300 ml mleka
  • 100 g brašna
  • 4 jaja
  • ulje za prženje

Priprema:

U dublju posudu sipati samo mleko, a u drugoj posudi dobro umutiti jaja. U treću sipati brašno, a u četvrtu rendani sir. Kriške hleba jako kratko umočiti u mleko, odmah ih izvaditi i između dlanova iscediti. Na jednu krišku staviti listić sira, pa preklopiti drugom kriškom.

freepik

Najukusnije prženice sa sirom

Spremljene sendviče od hleba i sira prvo uvaljati u brašno, pa u jaje, a zatim uvaljati u tanjir sa izrendanim sirom. U tiganju dobro zagrejati ulje, pa pržiti kriške s jedne i s druge strane dok ne dobiju lepu, zlatno žutu koricu. Gotove prženice izvaditi na papirni ubrus, kako bi se ocedile od viška masnoće.

Obavezno pripremajte jednu po jednu prženicu, nikako sve odjednom, jer će kriške, čekajući, omekšati od mleka i zbog toga posle upiti puno ulja i raspasti se.

Prijatno i uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)