Jela bez mesa

ORIGINALNI recept za NAJBOLJI AJVAR na kom će vam pozavideti čak i komšinice

Vruć hleb i dobar, domaći ajvar postali su nezaobilazni duo.

Slika Autora
byNevena Jakovljević

10.09.2025 08:01

ORIGINALNI recept za NAJBOLJI AJVAR na kom će vam pozavideti čak i komšinice
Shutterstock/Popovic Dragan

Ajvar je jedna od omiljenijih namaza na našim stolovima, posebno u Srbiji, gde je deo tradicije i svake domaće kuhinje. Njegov bogat ukus i prirodna slatkoća paprika čine ga idealnim dodatkom uz hleb, meso ili jela sa roštilja. 

U nastavku pogledajte recept za ajvar.

Sastojci:

  • crvene mesnate paprike 25 kg
  • plavi patlidžan 3 kg
  • sirćetna esencija 1 kašika
  • šećer 3 kašike
  • so 8 kašika
  • konzervans 1 kesica
  • ulje 1,3 l

Priprema:

Za pripremu ovog tradicionalnog ajvara potrebno je prvo peći paprike i patlidžan na šporetu, direktno na plotni. Pečene paprike stavljajte u veću kantu i dobro zatvorite poklopcem, kako bi odstojele i omekšale. Idealno je ostaviti ih da prenoće ili da stoje nekoliko sati dok se ne ohlade toliko da ih možete ljuštiti bez problema.

Sutradan oljuštite paprike i patlidžan, uklonite seme i peteljke. Oljuštene povrće stavite u dobro oprane džakove od krompira i okačite ih negde da se iscedi višak tečnosti. Ostavite nekoliko sati da dobro curi.

Nakon što su paprike i patlidžan iscedjeni, sameljite ih mašinom za mlevenje mesa. U veću šerpu sipajte ulje i zagrejte ga na šporetu, pa dodajte mleveno povrće. Podesite temperaturu tako da nije previše jaka, ali ni preslaba, i mešajte stalno kako ajvar ne bi zagoreo.

Dodajte sirćetnu esenciju, šećer i so, postepeno, uz stalno probanje da biste dobili željeni ukus. Po želji, možete dodati i jednu kesicu konzervansa, iako mnogi smatraju da nije neophodan ako se ajvar dobro uprži. Kuvajte ajvar između 45 i 60 minuta, u zavisnosti od veličine šerpe i količine povrća. Za šerpu od 50 litara sa pola napunjenom količinom, 45 minuta je sasvim dovoljno.

Vruć ajvar sipajte u čiste i suve tegle, dobro zatvorite metalnim čepom i odmah okrenite naopako na 5-10 minuta. Tako će ajvar biti spreman za dugotrajno čuvanje i uživanje.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)