Ajvar je jedna od omiljenijih namaza na našim stolovima, posebno u Srbiji, gde je deo tradicije i svake domaće kuhinje. Njegov bogat ukus i prirodna slatkoća paprika čine ga idealnim dodatkom uz hleb, meso ili jela sa roštilja.
U nastavku pogledajte recept za ajvar.
Sastojci:
- crvene mesnate paprike 25 kg
- plavi patlidžan 3 kg
- sirćetna esencija 1 kašika
- šećer 3 kašike
- so 8 kašika
- konzervans 1 kesica
- ulje 1,3 l
Priprema:
Za pripremu ovog tradicionalnog ajvara potrebno je prvo peći paprike i patlidžan na šporetu, direktno na plotni. Pečene paprike stavljajte u veću kantu i dobro zatvorite poklopcem, kako bi odstojele i omekšale. Idealno je ostaviti ih da prenoće ili da stoje nekoliko sati dok se ne ohlade toliko da ih možete ljuštiti bez problema.
Sutradan oljuštite paprike i patlidžan, uklonite seme i peteljke. Oljuštene povrće stavite u dobro oprane džakove od krompira i okačite ih negde da se iscedi višak tečnosti. Ostavite nekoliko sati da dobro curi.
Nakon što su paprike i patlidžan iscedjeni, sameljite ih mašinom za mlevenje mesa. U veću šerpu sipajte ulje i zagrejte ga na šporetu, pa dodajte mleveno povrće. Podesite temperaturu tako da nije previše jaka, ali ni preslaba, i mešajte stalno kako ajvar ne bi zagoreo.
Dodajte sirćetnu esenciju, šećer i so, postepeno, uz stalno probanje da biste dobili željeni ukus. Po želji, možete dodati i jednu kesicu konzervansa, iako mnogi smatraju da nije neophodan ako se ajvar dobro uprži. Kuvajte ajvar između 45 i 60 minuta, u zavisnosti od veličine šerpe i količine povrća. Za šerpu od 50 litara sa pola napunjenom količinom, 45 minuta je sasvim dovoljno.
Vruć ajvar sipajte u čiste i suve tegle, dobro zatvorite metalnim čepom i odmah okrenite naopako na 5-10 minuta. Tako će ajvar biti spreman za dugotrajno čuvanje i uživanje.
Komentari (0)