Slatkiši

KAKO NAPRAVI SAVRŠEN SUTLIJAŠ: Klasičan, starinski recept s kojim nema greške i uvek uspeva!

Ovaj kremasti desert je jedno od onih jela koje gotovo svako povezuje s detinjstvom.

Slika Autora
byDragana Petrović

22.08.2025 08:01

KAKO NAPRAVI SAVRŠEN SUTLIJAŠ: Klasičan, starinski recept s kojim nema greške i uvek uspeva!
Schutterstock/Robyn Mackenzie

Sutlijaš je jedno od onih jela koje gotovo svako povezuje s detinjstvom. Reč sutlijaš potiče iz turskog jezika (sütla aş), što u prevodu znači jelo s mlekom. Na naše trpeze stigao je iz Osmanskog carstva, zajedno s mnogim drugim jelima i poslasticama koje su se odomaćile na Balkanu.

U pitanju je kremasti pirinač na mleku, koji odvaja svojim jedinstvenim ukusom. Na Balkanu, pa i u Srbiji, sutlijaš je tokom vremena postao deo svakodnevne kuhinje, a priprema se jednostavno, zaslađen šećerom i posut sa malo cimeta. Upravo ta jednostavnost i blag, kremast ukus učinili su ga omiljenim među generacijama.

Srećna republika vam poklanja domaći recept za najukusniji sutlijaš.

Sastojci:

  • 1 l mleka
  • 120 g pirinča (okruglog zrna)
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer 
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica putera (opciono, za kremastiji ukus)
  • cimet u prahu (za posipanje, po želji)

Priprema:

Pirinač dobro isperite pod mlazom hladne vode sve dok voda ne postane bistra. Ovo uklanja višak skroba i sprečava da sutlijaš bude previše gust i lepljiv. Stavite pirinač u šerpu sa oko 200 ml vode i prstohvat soli. Kuvajte na laganoj vatri dok voda skoro potpuno ne ispari i pirinač omekša (oko 10 minuta).

U drugoj šerpi zagrejte mleko do tačke ključanja, pa ga polako sipajte u pirinač. Dodajte vanilin šećer. Kuvajte na blagoj vatri, uz često mešanje, da se ne zalepi. Kada pirinač postane mekan i počne da pušta skrob (oko 20 minuta kuvanja u mleku), dodajte šećer i puter. Mešajte dok se sve lepo ne sjedini.

Sutlijaš rasporedite u činijice dok je još topao. Možete ga posuti cimetom ili ukrasiti rendanom čokoladom. Može da se jede topao, ali i hladan. U frižideru se može čuvati dva do tri dana. Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)