Slatkiši

STARINSKI RECEPT ZA BRESKVICE: Ako ih ovako napravite, biće neodoljivo sočne i neće se mrviti

Za mnoge, ovo su najlepši sitni kolači i po ukusu, i po izgledu.

14.10.2023 08:00

STARINSKI RECEPT ZA BRESKVICE: Ako ih ovako napravite, biće neodoljivo sočne i neće se mrviti
shutterstock.com

Detinjstvo većine ljudi rođenih na balkanskim prostorima obeležile su breskvice, sitni kolači koji su mahom bili posluživani povodom obeležavanja krsne slave, kao i u vreme novogodišnjih i božićnih praznika.

Deca su s nestrpljenjem iščekivala vreme kad će ih mame i bake obradovati ovim kolačićima; jer osim što su veoma ukusne, breskvice su i vizuelno primamljive i donkle podsećaju na mini-verziju mnogima omiljenog letnjeg voća.

Ipak, samo prave domaćice su znale da naprave breskvice koje neće pucati i koje se neće mrviti prilikom nadevanja.

Srećna republika vam donosi isprobani recept za ovu poslasticu kojom već danas možete da obradujete ukućane.

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 500 g brašna
  • kesica praška za pecivo
  • 200 g masti
  • 75 ml mleka
  • 100 g oraha
  • 300 g pekmeza od kajsija
  • 200 g šećera u prahu
  • so
  • 100 g kristal-šećera
  • žuta i crvena boja za kolače
  • 1 limun

Priprema:

Umutite jaja sa šećerom u prahu, pa dodajte brašno, prašak za pecivo, mleko, a onda i mast koja je odstojala na sobnoj temperaturi.

Limun dobro operite, pa izrendajte koricu na sitno rende i dodajte testu za breskvice. Sve umesite, pa prekrijte posudu sa testom prozirnom folijom i ostavite da odstoji sat vremena u frižideru.

Posle sat vremena sipajte brašno na radnu površnu, prebacite testo, pa ga podelite na pet valjčića i od svakog kidajte deo za pravljenje loptice od testa.

Loptice spuštajte u pleh obložen pek-papirom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 170 stepeni otprilike petnaestak minuta. Biskvit bi trebalo da zadrži svetložutu boju.

Dok su biskviti za breskvice još topli izdubite ih nožem, pa mrvice pomešajte sa 100 grama mlevenih oraha i pekmezom od kajsija. Dobro sjedinite fil, pa nadevajte breskvice i spajajte dva po dva izdubljena biskvita.

U jedan tanjir sipajte malo vode i žutu prehrambenu boju, a u drugi malo vode i crvenu boju za kolače. Svaku breskvicu najpre umočite u žutu, a potom i u crvenu prehrambenu boju, pa ih spustite na papirni uburs da se ocede. Odmah zatim ih uvaljajte u kristal-šećer i ostavite da odstoje barem 12 sati pre služenja.

Prijatno!

BONUS VIDEO:


 

Komentari (0)