Slatkiši

JAFA KOLAČ ZA SAVRŠENO SLATKU NEDELJU: Recept za izdašnu i sočnu poslasticu koju vole sve generacije

Idealan je kao desert posle ručka, posebno za one koji su ljubitelji osvežavajućih delicija.

08.10.2023 08:00

JAFA KOLAČ ZA SAVRŠENO SLATKU NEDELJU: Recept za izdašnu i sočnu poslasticu koju vole sve generacije
Printscreen Youtube/Silvana's Kitchen

Mnogima su čokolada i pomorandža neodoljiv spoj, pa zato i ne čudi što su poslastice bazirane na ova dva ukusa popularne širom sveta.

Domaćice na našim prostorima decenijama prave takozvani jafa kolač, izdašnu poslasticu koja je u isto vreme i osvežavajuća i dovoljno slatka.

Recept koji vam Srećna republika donosi veoma je lagan za pravljenje, a kolač možete da degustirate već sat vremena pošto odstoji na hladnom mestu.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 40 kašika šećera
  • 25 kašika brašna
  • 25 kašika mleka
  • 28 kašika ulja
  • dve kesice praška za pecivo
  • pola tegle pekmeza ili džema od kajsija (oko 400 grama)
  • dve smrznute pomorandže
  • 100 g čokolade za kuvanje

Priprema:

U činiju razbijte dva jaja, pa im dodajte 10 kašika šećera, 10 kašika brašna, 10 kašika ulja, 10 kašika mleka i kesicu praška za pecivo, pa sve dobro izmutite varjačom.

Podmažite pleh, pospite ga brašnom, pa ulijte smesu i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok se patišpanj ne odvoji od ivica pleha.

Dok se prva kora peče, umutite drugu koru.

U plastičnu posudu razbijte tri jaja, dodajte 15 kašika šećera, 15 kašika brašna, 15 kašika mleka, 15 kašika ulja i kesicu praška za pecivo, pa sve dobro izmutite varjačom. Sipajte smesu u podmazan i brašnom posut pleh, pa pecite na 200 stepeni dok se patišpanj ne odvoji od ivica pleha.

U šerpu sipajte preostalih 15 kašika šećera, dodajte 200 mililitara vode, pa ušpinujte kao za slatko. Prvu, tanju koru izmrvite, prelijte je ušpinovanim šećerom dok je još vruć, dodajte tri kašike pekmeza ili džema od kajsija i sve sjedinite kašikom.

Pomorandže izvadite iz zamrzivača, pa ih izrendajte zajedno sa korom i dodajte u smesu sa izmrvljenim patišpanjom.

Deblju koru spustite na veliku tacnu, premažite je preostalim džemom od kajsija, pa preko džema sipajte fil napravljen od izmrvljene kore, ušpinovanog šećera i izrendanih pomorandži. Sve lepo utapkajte kašikom tako da površina kolača bude ravna.

U šerpicu sipajte tri kašike ulja i izlomljenu čokoladu za kuvanje, pa ih rastapajte na tihoj vatri dok se sastojci ne sjedine. Vruću glazuru prelijte preko kolača i ostavite da se stegne, pa secite i služite.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)