Jela sa mesom

SARAJEVSKI ĆEVAPI PO DOMAĆEM RECEPTU: Ukusno i slasno kao sa roštilja!

Pred predstojeće prvomajske praznike isprobajte specijalitet koji će vas oboriti sa nogu.

17.04.2023 08:00

SARAJEVSKI ĆEVAPI PO DOMAĆEM RECEPTU: Ukusno i slasno kao sa roštilja!
pexels.com

Ako su vam dosadili kupovni ćevapi koji možda nemaju onaj šmek koji želite, evo načina da ih sami pripremite uz malo volje. Ukus pravog sarajevskog ćevapa je moguć uz nekoliko jednostavnih trikova, a vaši ukućani će biti oduševljeni. Poželjno je da imate roštilj-tiganj, ali je sasvim u redu ako ga i nemate, jer ukus ovog specijaliteta se neće promeniti ukoliko ga pečete i u običnom tiganju.

Sastojci:

  • 600 g juneće plećke ili vrata (ne buta, zbog masnoće)
  • manja glavica crnog luka
  • 2 kašike jogurta ili kisele vode
  • pola praška za pecivo
  • veća kašika brašna
  • so, biber i aleva paprika
  • ulje

Priprema:

Juneće meso bi trebalo da bude samleveno veoma sitno. S druge strane, dobro iseckati na najsitnije komadiće ili izrendati crni luk pa ga sjediniti sa mesom. Dodati brašno, jogurt i prašak za pecivo, a zatim i ostale začine. Kada se sve dobro umesi prstima izvlačiti smesu kako bi se oblikovali ćevapi. Najbolje je da se oni razvuku u malo duži oblik jer se prilikom pečenja skupljaju. Kada se formiraju ćevapi, staviti ih u frižider da odstoje barem sat vremena. Izvaditi ih i pripremiti tiganj za pečenje. Ugrejati prazan tiganj na najjačoj "vatri" na ringli, a onda sipati nekoliko kapi ulja i smanjiti temperaturu za dva. Ređati u tiganj ćevape i okretati ih dok se ne ispeku, ali paziti da ne zagore.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)