Jela sa mesom

PREUKUSNE DOMAĆE MANTIJE NA JEDNOSTAVAN NAČIN: Čim ih probate prestaćete da brojite zalogaje (FOTO)

Ne zaboravite preliv koji će ovom ukusnom, tradicionlanom jelu dati poseban šmek.

11.04.2023 08:00

PREUKUSNE DOMAĆE MANTIJE NA JEDNOSTAVAN NAČIN: Čim ih probate prestaćete da brojite zalogaje (FOTO)
Srećna republika

Mantije su za mnoge domaćice krupan zalogaj i ne upuštaju se u avanturu njihovog pravljenja jer bi ih svaki neuspeh obeshrabrio. Međutim, nema ništa jednostavnije od njihovog pravljenja. O ukusu u kojem ćete uživati da ne pričamo. Ako imate volje, nema izgovora. Evo načina da i vi pokažete odličnu kreativnost i napravite jedno pravo orijentalno jelo.

Srećna Republika vam donosi recept za sočne domaće mantije.

Sastojci:

Testo:

  • 600 g brašna
  • 250 g margarina
  • so
  • mlaka voda (po potrebi)
  • 5 kašika ulja

Fil:

  • 500 g junećeg mlevenog mesa
  • 2 glavice crnog luka
  • so i biber po ukusu

Preliv po želji:

  • decilitar jogurta
  • 2-3 čena belog usitnjenog luka

Srećna republika

Mantije su vrlo ukusne i mnogi se radije odlučuju za njih nego za pitu

Priprema:

U jednu posudu sipati brašno i so i mlakom vodom zamesiti testo da bude glatko. Podeliti ga na 9 loptica. Na drugoj strani rastopiti margarin i ulje i premazati loptice. Ostaviti ih da odstoje oko pola sata. U međuvremenu napraviti fil. Rukama umesiti meso, crni luk (kao za pljeskavice) i dodati so i biber.

Loptice razvući tanko rukama pa ih ređati jednu iznad druge po namašćenoj površini, a onda ih razvući u jednu veliku koru. Koru iseći na male kvadrate, a onda naneti na svaki fil od mesa pa ih pakovati u kockice spajajući suprotne strane. Ređati ih zbijeno jednu do druge u pleh prethodno namazan uljem. Peći ih na 200 stepeni, a onda, kada porumene, smanjiti na 180. Tako će biti hrskavije. Ukoliko želite preliv preko mantija, u jedan decilitar jogurta istisnite 2 -3 čena belog luka i prelijte time mantije.

Uživajte! 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)