Mantije su za mnoge domaćice krupan zalogaj i ne upuštaju se u avanturu njihovog pravljenja jer bi ih svaki neuspeh obeshrabrio. Međutim, nema ništa jednostavnije od njihovog pravljenja. O ukusu u kojem ćete uživati da ne pričamo. Ako imate volje, nema izgovora. Evo načina da i vi pokažete odličnu kreativnost i napravite jedno pravo orijentalno jelo.
Srećna Republika vam donosi recept za sočne domaće mantije.
Sastojci:
Testo:
- 600 g brašna
- 250 g margarina
- so
- mlaka voda (po potrebi)
- 5 kašika ulja
Fil:
- 500 g junećeg mlevenog mesa
- 2 glavice crnog luka
- so i biber po ukusu
Preliv po želji:
- decilitar jogurta
- 2-3 čena belog usitnjenog luka
Priprema:
U jednu posudu sipati brašno i so i mlakom vodom zamesiti testo da bude glatko. Podeliti ga na 9 loptica. Na drugoj strani rastopiti margarin i ulje i premazati loptice. Ostaviti ih da odstoje oko pola sata. U međuvremenu napraviti fil. Rukama umesiti meso, crni luk (kao za pljeskavice) i dodati so i biber.
Loptice razvući tanko rukama pa ih ređati jednu iznad druge po namašćenoj površini, a onda ih razvući u jednu veliku koru. Koru iseći na male kvadrate, a onda naneti na svaki fil od mesa pa ih pakovati u kockice spajajući suprotne strane. Ređati ih zbijeno jednu do druge u pleh prethodno namazan uljem. Peći ih na 200 stepeni, a onda, kada porumene, smanjiti na 180. Tako će biti hrskavije. Ukoliko želite preliv preko mantija, u jedan decilitar jogurta istisnite 2 -3 čena belog luka i prelijte time mantije.
Uživajte!
Komentari (0)