Jela sa mesom

OTKRIVAMO TAJNU PRAVE KAFANSKE TELEĆE ČORBE: Samo ovaj srpski specijalitet na poseban način greje dušu i telu - probajte ga već danas!

Dugi niz godina specijalitet "na kašiku" je hit u naše narodu, i to s razlogom.

Slika Autora
byNevena Jakovljević

21.05.2025 13:01

OTKRIVAMO TAJNU PRAVE KAFANSKE TELEĆE ČORBE: Samo ovaj srpski specijalitet na poseban način greje dušu i telu - probajte ga već danas!
Shutterstock/Jana Janina

Srpska teleća čorba je jelo koje budi uspomene, greje i okuplja porodicu oko stola. Njen pun ukus mesa, povrća i začina čini je omiljenom širom Srbije. Bilo da se služi kao predjelo na slavama, porodičnim ručkovima ili kao glavno jelo u hladnim danima, teleća čorba ima posebno mesto u našoj tradiciji. Volimo je jer spaja jednostavne sastojke u skladan i poznat ukus koji podseća na dom.

Sastojci:

  • 500 gr telećeg mesa (malo masnije - najbolje od plećke)
  • povrće: krompir, luk, koren celera, šargarepa
  • začini: Biber u zrnu, so, suvi začin, lovorov list, paprika, peršun
  • 4 kašičice brašna
  • 1 jaje 
  • 1 kašika kisele pavlake

Priprema:

Za pripremu ukusne čorbe potrebno je pažljivo iseckati povrće. U ovom receptu koristi se krompir, dve šargarepe, jedan luk i koren celera. Ove sastojke treba sitno iseći, kako bi se ravnomerno skuvali i doprineli bogatom ukusu čorbe. Pored povrća, tu je i teletina koja se takođe mora sitno iseckati. Na ulju, luk se proprži oko 5 minuta, a zatim se dodaje teletina. Dinstanje mesa i luka traje 15 minuta.

Nakon što su luk i teletina proprženi, dodaje se 2 litra vode, kao i prethodno iseckano povrće - krompir, šargarepa i celer. U ovu smesu se dodaju 2 do 3 lovorova lista i malo bibera u zrnu, što će dodatno pojačati aromu čorbe. Kuvanje traje 2 sata na laganoj vatri, bez dodavanja vode, što je veoma važno za postizanje intenzivnog ukusa. Tokom kuvanja, povremeno je potrebno promešati sadržaj.

Jedan od zanimljivih koraka u pripremi ove čorbe je pravljenje hladne zaprške. Koristi se 4 kašičice brašna, 1 kašičica paprike i voda, koje se dobro izmešaju pre nego što se dodaju u čorbu. Ova zaprška se dodaje uz mešanje, a čorba se kuva još 15 minuta. Na samom kraju pripreme, dodaje se svež peršun.

Shutterstock

Specijalna zaprška će ovoj čorbi dati ukus kao da ju je pravila vaša baka 

Kada se čorba skuva, važno je skinuti je s ringle pre nego što se doda žumance i kašika kisele pavlake. Ova kombinacija daje čorbi kremastu teksturu. Sve se dobro izmeša, a čorba se ne sme vraćati na ringlu dok se dodaju jaje i pavlaka, kako bi se izbeglo zgrušavanje. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)