Jela sa mesom

RECEPT ZA NAJSOČNIJU JAGNJETINU ISPOD SAČA: Ovo je ključan korak i to pre nego što ste započeli pripremu!

Ovaj način pripreme jagnjetine jako je jednostavan, a daje izuzetne ukuse i mirise povrća koje upija sve sokove i arome, stvarajući savršen obrok za celu porodicu.

Slika Autora
bySrećna Republika

14.06.2025 08:01

RECEPT ZA NAJSOČNIJU JAGNJETINU ISPOD SAČA: Ovo je ključan korak i to pre nego što ste započeli pripremu!
shutterstock.com/Esin Deniz

Jagnjetina ispod sača je tradicionalni način pripreme jagnjetine u Srbiji. To je jelo koje se sporo peče u posebnim posudama od gline a karakteriše ga nežno, ukusno meso koje se topi u ustima. Jedno je od najukusnijih i najautentičnijih jela tradicionalne kuhinje. Ovaj način pripreme jagnjetine jako je jednostavan, a daje izuzetne ukuse i mirise povrća koje upija sve sokove i arome, stvarajući savršen obrok za celu porodicu.

Sastojci:

  • 2 kg jagnjetine (od buta ili plećke
  • 1kg krompira
  • 2 glavice crnog luka
  • 4-5 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 paprike
  • 400 ml pirea od paradajza
  • 100 ml maslinovog ulja
  • so i biber po ukusu
  • 1 kašika aleve paprike
  • ruzmarin po želji
  • 200 ml piva (opciono, za dodatnu sočnost)

Priprema:

Prvi korak u pripremi koji je ujedno i ključan je izbor kvalitetnog mesa. Poželjno je da meso ima dovoljno masnoće jer će to doprineti njegovoj sočnosti tokom pečenja. Meso temeljno operite i osušite ubrusom. U dubljoj posudi pomešajte maslinovo ulje, sitno seckani beli i crni luk, so, biber, alevu papriku i suve začine. Tom marinadom dobro utrljajte jagnjetinu sa svih strana. Ukoliko želite dodatnu aromu i sočnost, prelijte meso sa malo piva i dodajte grančice ruzmarina.


Nakon začinjavanja, ostavite meso da odstoji najmanje jedan sat, a idealno bi bilo preko noći u frižideru. Na taj način začini će se bolje upiti i meso će imati intenzivniji ukus. Dok meso upija začine, pripremite sač.

Postavite metalnu posudu za pečenje na dno sača i u nju pažljivo poređajte meso. Krompir, šargarepu i papriku isecite na krupnije komade i dodajte u posudu oko mesa. Pokrijte sač metalnim poklopcem i preko njega ravnomerno rasporedite žar.

Temperatura ispod sača treba da bude umerena, kako bi se meso peklo ravnomerno i zadržalo sočnost. Tokom pečenja, na svakih 30-40 minuta proveravajte meso i po potrebi dodajte novi žar na poklopac.

Ako nemate mogućnost da koristite sač, pečenje možete pripremiti i u rerni. Rernu zagrejte na 180°C, stavite meso u duboku posudu za pečenje, prekrijte je aluminijumskom folijom i pecite oko 2,5 do 3 sata. Povremeno prelivajte meso sopstvenim sokovima ili dodajte malo vode kako bi ostalo sočno. Pred kraj pečenja, skinite foliju i pojačajte temperaturu na 220°C kako bi se uhvatila hrskava korica.

Nakon otprilike 2 do 2,5 sata pečenja, meso će biti mekano, a kožica hrskava. Kada viljuška lako prolazi kroz meso i kada dobije zlatno-smeđu boju, spremno je za serviranje.


Meso izvadite iz posude, kratko ga ostavite da se odmori, a zatim ga isecite na manje komade. Servirajte uz pečeno povrće, svežu salatu i domaći hleb. Po želji, možete dodati i sos od belog luka ili rena.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)