Jagnjetina ispod sača je tradicionalni način pripreme jagnjetine u Srbiji. To je jelo koje se sporo peče u posebnim posudama od gline a karakteriše ga nežno, ukusno meso koje se topi u ustima. Jedno je od najukusnijih i najautentičnijih jela tradicionalne kuhinje. Ovaj način pripreme jagnjetine jako je jednostavan, a daje izuzetne ukuse i mirise povrća koje upija sve sokove i arome, stvarajući savršen obrok za celu porodicu.
Sastojci:
- 2 kg jagnjetine (od buta ili plećke)
- 1kg krompira
- 2 glavice crnog luka
- 4-5 čena belog luka
- 2 šargarepe
- 2 paprike
- 400 ml pirea od paradajza
- 100 ml maslinovog ulja
- so i biber po ukusu
- 1 kašika aleve paprike
- ruzmarin po želji
- 200 ml piva (opciono, za dodatnu sočnost)
Priprema:
Prvi korak u pripremi koji je ujedno i ključan je izbor kvalitetnog mesa. Poželjno je da meso ima dovoljno masnoće jer će to doprineti njegovoj sočnosti tokom pečenja. Meso temeljno operite i osušite ubrusom. U dubljoj posudi pomešajte maslinovo ulje, sitno seckani beli i crni luk, so, biber, alevu papriku i suve začine. Tom marinadom dobro utrljajte jagnjetinu sa svih strana. Ukoliko želite dodatnu aromu i sočnost, prelijte meso sa malo piva i dodajte grančice ruzmarina.
Nakon začinjavanja, ostavite meso da odstoji najmanje jedan sat, a idealno bi bilo preko noći u frižideru. Na taj način začini će se bolje upiti i meso će imati intenzivniji ukus. Dok meso upija začine, pripremite sač.
Postavite metalnu posudu za pečenje na dno sača i u nju pažljivo poređajte meso. Krompir, šargarepu i papriku isecite na krupnije komade i dodajte u posudu oko mesa. Pokrijte sač metalnim poklopcem i preko njega ravnomerno rasporedite žar.
Temperatura ispod sača treba da bude umerena, kako bi se meso peklo ravnomerno i zadržalo sočnost. Tokom pečenja, na svakih 30-40 minuta proveravajte meso i po potrebi dodajte novi žar na poklopac.
Ako nemate mogućnost da koristite sač, pečenje možete pripremiti i u rerni. Rernu zagrejte na 180°C, stavite meso u duboku posudu za pečenje, prekrijte je aluminijumskom folijom i pecite oko 2,5 do 3 sata. Povremeno prelivajte meso sopstvenim sokovima ili dodajte malo vode kako bi ostalo sočno. Pred kraj pečenja, skinite foliju i pojačajte temperaturu na 220°C kako bi se uhvatila hrskava korica.
Nakon otprilike 2 do 2,5 sata pečenja, meso će biti mekano, a kožica hrskava. Kada viljuška lako prolazi kroz meso i kada dobije zlatno-smeđu boju, spremno je za serviranje.
Meso izvadite iz posude, kratko ga ostavite da se odmori, a zatim ga isecite na manje komade. Servirajte uz pečeno povrće, svežu salatu i domaći hleb. Po želji, možete dodati i sos od belog luka ili rena.
Prijatno!
Komentari (0)