Jela sa mesom

ČAMAC OD TIKVICA PUNJEN MESOM: Lagan obrok iz rerne koji će svi tražiti ponovo

Bilo da ih služite za ručak ili laganu večeru, jedno je sigurno - biće to jelo kom će se svi rado vraćati.

Slika Autora
byNevena Jakovljević

18.07.2025 08:01

ČAMAC OD TIKVICA PUNJEN MESOM: Lagan obrok iz rerne koji će svi tražiti ponovo
freepik

Čamac od tikvica su jedno od najzahvalnijih povrća kada je reč o laganim, ukusnim i zdravim obrocima. Njihova neutralna tekstura savršeno upija ukuse punjenja, a priprema je brza i jednostavna. Punjene tikvice iz rerne idealan su izbor za letnje dane - lako jelo koje spaja povrće, meso i pirinač u savršenom balansu.

 

Sastojci:

  • 4 manje tikvice
  • 300 g mlevenog mesa
  • 100 g pirinča
  • 1 jaje
  • 8 listova kačkavalja
  • 2 paradajza
  • ulje
  • so
  • začini

Priprema:

Ako tražite zdrav i ukusan obrok koji ne zahteva mnogo truda, punjene tikvice iz rerne su pravi izbor! Ovo jelo savršeno spaja lagano povrće, sočno meso i aromatičan pirinač, a priprema je jednostavna i brza. Evo kako da ih napravite korak po korak.

Tikvice najpre oljuštite i presecite po dužini, tako da dobijete dve polovine koje će poslužiti kao "čamci" za punjenje. Spustite ih u ključalu vodu i kuvajte oko 3 minuta, tek toliko da omekšaju. Zatim ih izvadite i odmah isperite hladnom vodom da zaustavite dalje kuvanje. Kad se prohlade, pažljivo izdubite sredinu.

U međuvremenu skuvajte pirinač. Na malo ulja propržite mleveno meso dok ne promeni boju. Posolite, dodajte malo vode i dinstajte još pet minuta. Začinite po ukusu - možete koristiti biber, suvi začin, beli luk u prahu, origano ili druge omiljene začine. Kada je meso gotovo, sklonite ga sa ringle, ostavite da se malo prohladi, pa dodajte jedno umućeno jaje i promešajte. Na kraju sjedinite sa kuvanim pirinčem.

Shutterstock/Timolina

Recept za punjene tikvice

Pripremljene tikvice poređajte u pleh obložen papirom za pečenje ili u nauljenu vatrostalnu posudu. Svaku polovinu napunite pripremljenim nadevom. Paradajz operite i isecite na kolutove, pa po jedan kolut stavite na svaku punjenu tikvicu. Završite sa po listićem kačkavalja preko paradajza.

Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite oko 30 minuta, dok se tikvice ne zapeku, a kačkavalj lepo ne rastopi i dobije zlatnu boju.

Poslužite toplo, uz osvežavajuću salatu po izboru. Ovo jelo je idealno kao lagani ručak ili večera, a može se pripremiti i unapred i podgrejati po potrebi.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)