Punjene paprike su omiljeni specijalitet mnogih kuhinja širom sveta, a ovaj tradicionalni recept pruža savršen spoj sočnih paprika, ukusnog fila i aromatičnog sosa. U nastavku saznajte kako da pripremite ovo jednostavno, a istovremeno ukusno jelo.
Sastojci:
- 20 paprika babura
- 1 kg mešanog mlevenog mesa
- 200 g pirinča
- 1 jaje
- 1 veća šargarepa
- 1 veća glavica crnog luka
- 1 kašika aleve paprike
- 1-2 čena belog luka
- so, biber i vegeta po ukusu
Sastojci za sos:
- 1 dl ulja
- 2-3 kašike brašna
- 1 l soka od paradajza
- 1 l vode
Priprema:
Prvo, paprike treba dobro oprati, očistiti od semenki i ostaviti da se malo osuše. Dok se paprike suše, priprema se fil. Na ulju se proprži sitno seckani crni luk, nakon čega se dodaje meso i dinsta dok ne porumeni. Zatim se dodaje rendana šargarepa, opran i proceđen pirinač, sitno seckan beli luk, jaje i začini po ukusu. Nakon mešanja, fil je spreman za punjenje paprika.
Paprike se pune pripremljenim filom, ali je važno ostaviti dovoljno prostora da pirinač nabubri tokom pečenja. Napunjene paprike se ređaju u pekač, a otvor na vrhu svake paprike se zatvara kolutovima krompira ili paradajza. Za sos, brašno se kratko proprži na ulju, nakon čega se dodaje sok od paradajza i voda uz stalno mešanje.
Kada sos prokuva prelijte paprike njima i pokrijte folijom da se peku u rerni na 180 stepeni oko 45 minuta, a zatim se skida folija i paprike se peku još 30 minuta da se fino zapeku. Gotove punjene paprike se posluže tople uz pire krompir kao prilog.
Prijatno!
Komentari (0)