Kuvani đevrek je specijalitet koji je postao omiljeni među našim narodom. Ovaj ukusni pekarski proizvod predstavlja specifičnu vrstu peciva koje se pravi od testa oblikovanog u karakterističan prstenasti oblik i zatim se kuva u vodi pre pečenja.
U nastavku pogledajte recept za kuvani đevrek.
Potrebno je:
- 500 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 3 kašike ulja
- 250 ml tople vode
Za kuvanje:
- 3,5 kašike šećera
- 1 l vode
- 200 g susama
Priprema:
Da biste napravili ukusne domaće đevreke, potrebno je da pratite nekoliko jednostavnih koraka.
Prvo, sipajte brašno u posudu i napravite rupu u sredini kašikom. U tu rupu sipajte kvasac rastopljen u šećeru i prelijte sa malo mlake vode. Ostavite da kvasac "proradi" oko 10 minuta.
Kada je kvasac proradio, dodajte so, ulje i toplu vodu u posudu sa brašnom. Zamesite testo i ostavite ga da odstoji 30 minuta. Važno je napomenuti da testo ne bi trebalo da odstoji duže od tog vremena.
Nakon što je testo stajalo, premesite ga i prebacite na pobrašnjenu radnu površinu. Podelite testo na 12 delova. Uzmite jedan deo i valjajte ga rukama dok ne dobijete valjak dug oko 30 cm. Zatim uhvatite sredinu i motajte jedan kraj oko drugog, spojivši ih sa sredinom, kako biste formirali oblik đevrekq.
Da biste napravili ukusne đevreke stavite šećer da se karamelizuje, a kada se otopi dodajte vodu u to i sačekajte da proključa. U proključalu vodu spustite jedan đevrek i kuvajte ga dva minuta. Dok se đevrek kuva, pripremite tanjir sa susamom. Nakon što se đevrek skuva, odmah ga stavite u susam i pospite ga dodatnim slojem susama.
Složite pripremljene đevreke u pleh obložen papirom za pečenje i stavite ih u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni.
Ovo je odličan predlog kako za doručak tako i uz neko glavno jelo, uživajte!
Uživajte!
Komentari (0)