Jela bez mesa

BOLJI NEGO U PEKARI - SPREMITE SAMI KUVANI ĐEVREK: Ovaj recept nikad ne maši!

Uživajte u pripremi i degustaciji ovog ukusnog specijaliteta kojim mnogi ljudi započinju dan.

03.12.2024 08:01

BOLJI NEGO U PEKARI - SPREMITE SAMI KUVANI ĐEVREK: Ovaj recept nikad ne maši!
Schutterstock

Kuvani đevrek je specijalitet koji je postao omiljeni među našim narodom. Ovaj ukusni pekarski proizvod predstavlja specifičnu vrstu peciva koje se pravi od testa oblikovanog u karakterističan prstenasti oblik i zatim se kuva u vodi pre pečenja.

U nastavku pogledajte recept za kuvani đevrek.

Potrebno je:

  • 500 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera
  • 3 kašike ulja
  • 250 ml tople vode

Za kuvanje:

  • 3,5 kašike šećera
  • 1 l vode
  • 200 g susama

Priprema:

Da biste napravili ukusne domaće đevreke, potrebno je da pratite nekoliko jednostavnih koraka.

Prvo, sipajte brašno u posudu i napravite rupu u sredini kašikom. U tu rupu sipajte kvasac rastopljen u šećeru i prelijte sa malo mlake vode. Ostavite da kvasac "proradi" oko 10 minuta.

Kada je kvasac proradio, dodajte so, ulje i toplu vodu u posudu sa brašnom. Zamesite testo i ostavite ga da odstoji 30 minuta. Važno je napomenuti da testo ne bi trebalo da odstoji duže od tog vremena.

Nakon što je testo stajalo, premesite ga i prebacite na pobrašnjenu radnu površinu. Podelite testo na 12 delova. Uzmite jedan deo i valjajte ga rukama dok ne dobijete valjak dug oko 30 cm. Zatim uhvatite sredinu i motajte jedan kraj oko drugog, spojivši ih sa sredinom, kako biste formirali oblik đevrekq.

Da biste napravili ukusne đevreke stavite šećer da se karamelizuje, a kada se otopi dodajte vodu u to i sačekajte da proključa. U proključalu vodu spustite jedan đevrek i kuvajte ga dva minuta. Dok se đevrek kuva, pripremite tanjir sa susamom. Nakon što se đevrek skuva, odmah ga stavite u susam i pospite ga dodatnim slojem susama.

Složite pripremljene đevreke u pleh obložen papirom za pečenje i stavite ih u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni.

Ovo je odličan predlog kako za doručak tako i uz neko glavno jelo, uživajte!

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)