Bajadera, slatkiš koji oduvek mami osmehe na licima, nezaobilazan je deo slavske trpeze u našim krajevima. Međutim, u poslednje vreme bele bajadere postaju sve popularnije, privlačeći pažnju svojom jedinstvenom kombinacijom ukusa. Ovaj kolač je postao prava poslastica koju mnogi vole da spreme u udobnosti svojih domova.
Pogledajte recept za bele bajadere.
Sastojci:
- 200 ml vode
- 300 grama šećera
- 250 grama maslaca ili margarina
- 300 grama mlevenog keksa sa maslacem
- 100 grama kokosa
Glazura:
- 200 grama bele čokolade
- 6 kašika ulja
Priprema:
U širu posudu na šporetu sipajte vodu i dodajte šećer. Zagrevajte uz stalno mešanje dok se šećer potpuno ne otopi. Nakon toga dodajte na komade narezan maslac ili margarin i nastavite sa mešanjem dok se maslac potpuno ne otopi.
Nakon što se maslac otopi, ubacite mleveni keks i kokos u smesu. Dobro promešajte sve sastojke kako biste dobili homogenu smesu. Vratite posudu na ringlu i kuvajte uz mešanje 3 minuta kako bi smesa postala gušća.
U pleh dimenzija 33×19 centimetara postavite iskrojeni papir za pečenje. Prebacite smesu na papir i ravnomerno je rasporedite po plehu. Zagladite površinu smese kako biste dobili ravnu površinu. Ostavite poslasticu da se ohladi na hladnom mestu oko 30 minuta.
U drugoj posudi zagrejte belu čokoladu i ulje. Mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Kada smesa postane glatka, prelijte je preko ohlađene podloge. Ostavite preko noći u frižideru da se stegne, pa sutradan secite i uživajte.
Komentari (0)