Slatkiši

BUHTLE sa džemom za dobro jutro: Mekane, mirisne i savršene uz šolju mleka ili čaja!

Slatko posluženje za sumorno subotnje jutro

Slika Autora
bySrećna Republika

04.10.2025 08:01

BUHTLE sa džemom za dobro jutro: Mekane, mirisne i savršene uz šolju mleka ili čaja!
Shutterstock/Ingrid Balabanova

Mekane i mirisne buhtle sa džemom, pravi  su klasik koji mami osmeh na lice čim zamiriše iz rerne. Testo možete da pripremite unapred, uveče ga ostavite u frižideru da polako naraste, a ujutru vas čeka samo oblikovanje i pečenje. Ukoliko ih pripremate ujutru, samo malo poranite, da iznenadite ukućane. Buhtle su idealne za opušteno, slatko jutro uz šolju kafe ili mleka.

Sastojci:

  • 500 g brašna (meko, tip 400)
  • 250 ml mleka (mlakog)
  • 1 kesica suvog kvasca (ili 25 g svežeg)
  • 80 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 80 g putera (istopljenog)
  • Prstohvat soli
  • Rendana korica limuna (po želji)
  • 1 vanilin šećer
  • Džem (najčešće šljiva, kajsija ili malina) za punjenje
  • 30 g putera (istopljenog) za premazivanje
  • Šećer u prahu za posipanje 

Priprema:

Prvo se priprema kvasac tako što se u mlakom mleku razmuti kašičica šećera, pa se doda kvasac i ostavi desetak minuta da nadođe. Za to vreme, u većoj posudi pomešaju se svi ostali sastojci: brašno, šećer, vanilin šećer, prstohvat soli, jedno jaje, dodatno žumance, rendana korica limuna (ako je koristite), nadošli kvasac i otopljeni puter. Testo se mesi ručno ili mikserom sa spiralnim nastavcima dok ne postane glatko, meko i elastično. Potom se pokrije krpom i ostavi na toplom mestu da naraste oko sat vremena, dok ne udvostruči zapreminu.

Kada je testo spremno, prebacuje se na blago pobrašnjenu površinu i razvlači na debljinu od oko jednog centimetra. Seče se na kvadrate otprilike 10x10 cm, a na sredinu svakog kvadrata stavlja se kašičica omiljenog džema. Ivice kvadrata pažljivo se preklapaju ka sredini, formirajući kuglicu, odnosno buhtlu.

Pripremljene buhtle slažu se u podmazan pleh, jednu do druge, sa spojem okrenutim nadole. Po želji, svaka se premaže otopljenim puterom, što će im dati dodatnu mekoću i lepu boju prilikom pečenja. Tako složene buhtle se ponovo ostave da narastu 20 do 30 minuta.

Peku se u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa, oko 25 do 30 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Kada su pečene, još tople ih pospite šećerom u prahu i servirajte po želji - tople, mlake ili potpuno ohlađene. Pa ko može odoleti!

Prijatan vam dan!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)