Kuce

ŠTA ZNAČI KAD KUCA LIŽE ŠAPICE? Ako preteruje, evo šta može da bude problem

Većina pasa ima ustaljen način ponašanja. Neki su maze, drugi su aktivni i razigrani, treći jedu sve što im padne pod njušku a neki pak prosto ližu sve što stignu. Bilo da je to naše lice, pod, igračka, neki drugi pas koga sretnu, to je kod njih uglavnom normalna pojava. Međutim, ako primetite da vaš pas učestalo liže svoje šapice, možda bi trebalo da konsultujete veterinara.

08.11.2021 15:43

ŠTA ZNAČI KAD KUCA LIŽE ŠAPICE? Ako preteruje, evo šta može da bude problem
pexels.com

Postoji mnogo razloga zašto pas stalno liže ili gricka šape, uključujući povrede, parazite, bol, alergije ili problem sa kožom. Srećna vam objašnjava zašto do ovoga dolazi.

Alergije

Hrana za pse i poslastice sa sastojcima kao što su mlečni proizvodi, pšenica, soja, govedina ili piletina mogu izazvati alergijske reakcije kod nekih pasa. Uobičajeni simptomi uključuju svrab kože, posebno oko ušiju i šapa. Ako primetite da vaš pas počinje da liže šape nakon što pojede određenu hranu, onda bi uzrok mogle biti alergije. Alergije na okolinu uključuju negativnu reakciju na hemijski tretiranu travu, plesan, grinje ili polen biljaka. Ostali simptomi alergija mogu uključivati ​​kijanje, suzne oči i osip. Ovakvo stanje mora da tretira veterinar.

 

 

Uobičajene povrede šapa

Obratite pažnju na to kako vaš pas liže šapu jer će se obično usredsrediti na jedno područje ako postoji povreda. Kada se to dogodi tokom zime, potražite ledene kuglice koje bi mogle biti zaglavljene između nožnih prstiju vašeg psa. Njegovi jastučići takođe mogu biti iziritirani od hodanja po slanim pločnicima. Leti hodanje po vrućem asfaltu može uzrokovati iritaciju jastučića. Takođe, vaš pas je možda stao na trn ili pčelu. Većina ugriza insekata uzrokovaće samo manju nelagodu, ali ako osim lizanja šape primetite oteklinu ili otežano disanje, odmah odvedite psa kod veterinara.

 

 

Paraziti

Ponekad paraziti poput buva, krpelja i grinja mogu uzrokovati da pas počne da liže šape. Buve obično ne završe na šapama pasa, osim ako je ostatak tela zaražen. Takođe je manje verovatno da će grinje biti na nogama vašeg psa, ali krpelji se sigurno mogu naći i na tom delu tela. Krpelji se mogu zavući između prstiju ili oko jastučića šapa. Svakako razgovarajte sa svojim veterinarom o prevenciji parazita kako biste izbegli ovaj problem, savetuju portal index.hr

 

 

Problemi s kožom

Psi će stalnim lizanjem šapa tražiti olakšanje od gljivičnih ili bakterijskih infekcija kože. Prema rečima stručnjaka, medicinski šampon može pomoći u obnavljanju zdravih organizama na koži vašeg psa. Vaš veterinar može propisati protivupalni i antimikrobni sprej koji će pomoći u lečenju. U međuvremenu, važno je sprečiti psa da liže zaraženo područje. U teškim slučajevima najbolji način za to je korišćenje zaštitnog plastičnog okovratnika.

 

 

Bol

Prema stručnjacima, pas koji oseća bol zbog artritisa ili drugih stanja može lizati svoje šape. Čak i ako je bol negde drugde u telu, vaš pas može lizati svoje prednje šape kako bi pokušao da olakša bol. Ako ne možete pronaći nijedan drugi razlog za opsesivno lizanje, važno je da psa odvedete kod veterinara kako biste isključili ovaj uzrok.

 

 

Ostali uzroci

Neki psi ližu šape kad su uznemireni i pod stresom. Ako je vaš pas stariji, možda ima pseću kognitivnu disfunkciju, takođe poznatu kao pseća demencija, što može dovesti do kompulsivnog lizanja šapa. Za druge pse stres može biti uzrokovan glasnim zvukovima poput grmljavine ili vatrometa.

Neki psi pribegavaju lizanju šapa iz dosade. Kada je to problem, više igre i treninga može pomoći u rešavanju te navike. U teškim slučajevima, kada lizanje šape postane opsesivno-kompulsivni poremećaj, možda će vam trebati pomoć bihevioriste ili trenera da zaustavite takvo ponašanje.

Pišite nam o vašim ljubimcima u komentarima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari. (0)