Jela bez mesa

KAKO DA KROFNE NARASTU I BUDU ŠUPLJE, SA ŠIROKIM BELIM VENCEM: Ovih 5 trikova naših baka koji uvek uspevaju! (FOTO)

Svaka domaćica ima svoj recept za pripremu ove poslastice od kiselog testa, ali ne polazi svakoj za rukom da krofne ne liče na uštipke.

18.11.2023 12:00

KAKO DA KROFNE NARASTU I BUDU ŠUPLJE, SA ŠIROKIM BELIM VENCEM: Ovih 5 trikova naših baka koji uvek uspevaju! (FOTO)
Pixabay.com

Pored kiflica i štrudli, krofne su jedno od najpopularnijih jela od testa na našim prostorima. Iako se čini da je lako napraviti ih, tek kad se upustite u tu kulinarsku avanturu shvatite koliko vas zamki čeka na putu od sastojaka do finalnog proizvoda.

Prave domaće krofne trebalo bi da budu hrskave spolja, šuplje iznutra, sa širokim belim vencem po sredini i ne previše masne. U suprotnom, više liče na uštipke nego na vazdušasto slatko testo, karakteristično za krofne.

Ovakve krofne najčešće se služe posute kristal-šećerom ili šećerom u prahu, ali su prikladne i za punjenje kremom ili džemom.

Da biste napravili šuplje krofne, trebalo bi da poštujete nekoliko pravila kojih su se pridržavale naše bake.

1. Odabir brašna

Za mešenje krofni uvek birajte brašno tip 400. Ovo je meko brašno, bez ljuspica žita, za razliku od brašna tip 500 koje u sebi sadrži malu količinu ljuspica žita, pa testo e bude dovoljno glatko.

Brašno tip 500 možete da koristite za mešenje domaćeg hleba, ali ne i za pravljenje kolača i proizvoda od testa.

2. Kvasac

Najbolje krofne prave se od svežeg pekarskog kvasca. Ne pokušavajte sa zamenama poput suvog kvasca iz kesice ili praška za pecivo. Istina je da će testo narasti i ako stavite suvi kvasac ili prašak za pecivo, ali neće biti šupljikavo, što je kod krofni neoprostivo.

Pixabay.com

Da bi krofne narasle, obavezno koristite svež pekarski kvasac

 

3. Mešenje testa

Bez obzira na to da li ste vični mešenju testa ili ne, ako nameravate da napravite krofne za pola sata sigurno je da one neće narasti, niti će biti šupljikave. Kako su naše bake govorile, testo nas uči strpljenju. Kad umesite testo, obavezno ga držite na toplom mestu i prekrijte pamučnom krpom. Tek kada se količina testa udvostruči, to je znak da je ono spremno za dalju obradu, odnosno za vađenje krofni pomoću modle i novo čekanje od barem pola sata da testo dodatno naraste.

Naime, dok testo narasta gluten iz brašna počinje da „radi“ i da povezuje ostale sastojke. Ipak, pazite da testo ne uskisne previše, jer onda krofne opet neće biti kao iz bakine kuhinje.

4. Limunova korica

Za lagan ukus i specifičan miris krofni u testo obavezno naribajte malo korice limuna. Pre nego što počnete da mesite testo spustite jedan limun u posudu sa malo hladne vode i kašičicom sode bikarbone.

Kad počnete da mesite testo, izvadite limun iz posude, isperite ga pod mlazom hladne vode, pa prislonite limun uz rende, na deo koji renda najsitnije i izrendajte koricu. Reda veličina, dobićete pola ravne kafene kašičice izrendane korice limuna, što je dovoljno za mešenje krofni od pola kilograma brašna.

unplash

Izrendana korica limuna daće krofnama poseban ukus

 

5. Temperatura prženja

Duboka šerpa i dosta masnoće – ulja ili masti, su poslednji korak da napravite krofne kao iz bakine kuhinje. Ipak, neophodno je poštovati još jednu proceduru: krofne spuštajte isključivo u vruću mast ili ulje i pržite ih kratko, tek da dobiju zlatnu boju. Ako je temperatura ringle niska, testo će se „napiti“ ulja, pa će krofne biti poput uštipaka.

BONUS VIDEO:


 

Komentari (0)