Pica je decenijama jedno od omiljenih jela na našim prostorima. U želji da modifikuju recept i učine ga izdašnijim, ovdašnje domaćice su eksperimentisale i osmislile više varijanti, među kojima su najpopularnije pica-pita sa gotovim korama i pica-pita sa ručno rađenim kiselim testom.
Prva verzija pica-pite je svakako brža, ali je druga daleko ukusnija, iako ni ona ne iziskuje previše vremena za pripremu.
Srećna republika vam donosi recept za pica-pitu od domaćeg testa kojom ćete sigurno oduševiti sve ukućane.
Sastojci:
- 20 g svežeg kvasca ili pola kesice suvog kvasca
- 300 g brašna
- 5 kašika ulja
- 200 ml vode
- ravna supena kašika šećera
- pola kafene kašičice soli
- 300 g šunke
- 180 ml pavlake
- 150 g kačkavalja
- 150 g kiselih krastavčića
- 150 g šampinjona
- 2 jaja
- origano (opciono)
Priprema:
U posudu sipajte 200 mililitara vode, pa stavite na ringlu da se malo zagreje. Skinite posudu sa ringle, u mlaku vodu sipajte kvasac, šećer i malo brašna, razmutite i ostavite pet minuta da kvasac zapeni. Potom aktivirani kvasac sipajte u ostatak brašna, dodajte pet kašika ulja i malo soli i umesite meko testo.
Ostavite testo da odstoji pola sata, pa ga razvucite oklagijom na brašnom posutoj radnoj površini i formirajte pravougaonik od testa. Potom testo premažite polovinom pavlake, a preko pavlake nanesite sloj kečapa i malo rendanog kačkavalja, pa sve razmažite kašikom. Odozgo poređajte listove šunke, dodajte iseckane krastavčiće i/ili šampinjone, po želji pospite origanom, pa pažljivo zarolajte testo i spustite ga u tepsiju obloženu pek-papirom.
Umutite jaja sa preostalom pavlakom, pa premažite pica-pitu i stavite u rernu zagrejanu na 220 stepeni da se peče. Pred kraj pečenja izvadite tepsiju iz rerne, preko pica-pite pospite izrendan kačkavalj, pa vratite u rernu da se kačkavalj rastopi, a pica-pita sasvim ispeče.
Možda vas zanima…
Kad se malo prohladi, isecite je na šnite i služite uz jogurt ili kiselo mleko.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)