Jela bez mesa

RECEPT ZA KISELE KRASTAVČIĆE: Priprema kornišona za zimnicu nikad jednostavnija bez konzervansa i vinobrana

Ova turšija je obavezana na zimskoj trpezi ali zbog soli koja se dodaje prilikom kiseljenja treba ih umereno konzumirati.

22.08.2023 08:00

RECEPT ZA KISELE KRASTAVČIĆE: Priprema kornišona za zimnicu nikad jednostavnija bez konzervansa i vinobrana
Shutterstock

Krastavac je jedna od najzdravijih namirnica i sastojak gotovo svake salate. Zbog bogatstva vitamina i minerala ima brojne prednosti za ljudski organizam. Uz to se sastoji od 95 odsto vode, ne goji i savršen je skidanje viška kilograma. 

Za ishranu se koristi već više od 5.000 godina, a veće količine kalijuma važi za jedan od najboljih diuretika koji pomaže izbacivanju viška vode iz organizma. Preporučuje se da se jedu u svežem stanju, mada su kiseli krastavčići obavezan deo turšije, ali zbog soli koja se dodaje prilikom kiseljenja treba ih umereno konzumirati.

Srećna republika vam poklanja recept za kisele krastavčiće kornišone. Priprema je toliko jednostavna da ovu zimnicu mogu da pripreme i potpuno neiskusne domaćice. Uz to, ovako ostavljeni krastavčići za zimu su ne samo ukusni, već i zdravi jer se pripremaju bez upotrebe konzervansa ili vinobrana.

Sastojci:

Priprema:

Veće tegle od 3 l dobro oprati, osušiti i sterilisati u rerni. Sterilizacija se radi tako što se suve tegle ubace u rernu na 50 stepeni i drže 30 minuta. Krastavce dobro oprati i osušiti, pa naređati u ohlađene tegle. Dobro ih pritisnite da lepo nalegnu jedan na drugi. Dok ređate krastavce dodajte po malo bibera, slačice i mirođije. Kad stignete do vrha tegle stavite pritiskač (može da se kupi u bilo kojoj prodavnici plastike) koji će dotatno učvrstiti krastavčiće. U šerpi prokuvajte vodu, so i šećer i ostavite da se u potpunosti ohladi, dodajte sirće sve dobro izmešajte i nalite krastavce do vrha tegle. Dobro zatvorite, umotajte tegle u staro ćebe i tako neka ostane nekoliko dana. Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)