Jela bez mesa

STARINSKI RECEPT ZA SALATU OD CVEKLE: Ukusna, vitaminska bomba iz tegle osvežiće vam zimske dane

Iako su mnoge domaćice već ostavile veći deo zimnice, još nije kasno za pripremanje salate koja je svima jedna od omiljenih tokom hladnih dana.

19.11.2022 08:01

STARINSKI RECEPT ZA SALATU OD CVEKLE: Ukusna, vitaminska bomba iz tegle osvežiće vam zimske dane
Pixabay.com

Kako se bliži zima tako nam se oslade recepti za jela domaće kuhinje koja se najčešće konzumiraju tokom predtsojećih meseci, a među kojima su najpopularniji ajvar i zimnica. Mnoge mame i bake su mislile na vreme kada su ostavljale turšiju, ali ko nije ostavio cveklu, sada je pravi trenutak za to. Idealan spoj vitamina za predstojeće hladne dane, tokom kojih je neophodno imati dobar imunitet, može vam biti nadohvat ruke, a recept za cveklu nikada nije bio jednostavniji.

Sastojci:

  • 7 kg cvekle
  • 3 l vode
  • 10 kašika šećera
  • 3 kašike soli
  • litar alkoholnog sirćeta
  • kesica konzervansa

Priprema:

Cele cvekle, sa sve korom, skuvati tako da ne budu previše meke. Kada voda provri kuvajte još oko 15 minuta. Ostavite ih da se ohlade. Ohlađenu cveklu oljuštiti i izrezati na kolutove ili krupno izrendati. Staviti u veću posudu.

Pomešati vodu, sirće, so, šećer i konzervans. Promešati da se suvi sastojci istope i tom mešavinom preliti narezanu cveklu. Ostaviti da stoji sat vremena i povremeno mešati.

Cveklu sipati u tegle, pa svaku teglu naliti prelivom. Cvekla mora da bude potpuno pokrivena tečnošću. Tegle zatvorite poklopcima.

Uživajte u uvek svežoj salati!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)