Jela bez mesa

SPANAĆ: Više ne morate da brinete da li je taze ili zaleđen, ovakav je najukusniji!

Uz jedan tajni sastojak, spanać ćete odmah zavoleti.

29.10.2022 08:00

SPANAĆ: Više ne morate da brinete da li je taze ili zaleđen, ovakav je najukusniji!
Foto: Shutterstock

Spanać spada u supernamirnicu. Prirodni je izvor vitamina, minerala i vlakana. Mnoge minerale možemo pronaći u spanaću: kalcijum, gvožđe, kalijum, magnezijum, mangan i fosfor. Od vitamina, spanać sadrži vitamin A. C, E, K, vitamine B kompleksa (B6, B2, B1) i folnu kiselinu (vitamin B9). Takođe, spanać sadrži i Omega 3 masne kiseline. Jasno je zbog čega ovu namirnicu trebamo što češće jesti, a ako dodamo i na to da sadrži samo 23 kalorije na 100 grama, nema razloga da se spanać ne nađe na našoj trpezi već danas.

Spanać možete da dodate u vidu prpriloga uz glavno jelo ili možete da ga jedete samostalno. Za koju god varijantu da se odlučite, iskoristite overen recept Srećne Republike koje vam donosimo. Uz naše recepte primetićete da nema bitne razlike između zaleđenog i svežeg spanaća sa pijace.

Sastojci:

  • kg spanaća
  • 3-4 čena belog luka
  • 3 kašike ulja
  • kockica putera 
  • 2 kašike brašna
  • oko 2 dl mleka

Priprema:

Spanać operite i staviti u veliku šerpu. Nalijte sasvim malo vode, otprilike do 2 dl i dodajte kašičicu soli pa uključiti ringlu. Kuvajte uz mešanje dok sav spanać ne padne na dno i postane tamnozelen i mekan, dakle oko 10-15 minuta. Spanać kada se malo prohladi izvadite na dasku i iseckajte ga na sitno.

Puter na ulju istopiti, pa dodati brašno i sitno seckan beli luk, pržiti minut-dva uz stalno mešanje da brašno ne zagori. Zaprška treba da ostane svetla. Dodati iseckan spanać i dobro izmešati, pa dolivati mleko sve vreme mešajući, do željene gustine. 

Jaja možete dodati po želji i to od 2 do 3 umućena jaja i to na kraju.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)