Meri Frensis Kenedi Fišer, nekada jedan od najboljih ženskih kuvara u Americi, iza sebe je ostavila brojna kulinarska dela koja su i danas od velike pomoći amaterima kao i specijalistima u kuhinji sa iskustvom.
Jedan od njenih saveta odnosi se o na pravilno kuvanje jaja. Kako ona ističe, ta visokorasprostranjena namirnica zapravo se ne kuva, pa predlaže dva načina njenog pravilnog pripremanja. Ona je najpre predložila da se jaje prvo prelije hladnom vodom, a da se tek potom stavi u kipuću kako bi se sprečilo pucanje. Nakon toga ono se može ostaviti na laganoj vatri koliko se god želi.
Fišerova dalje napominje kako će se na taj način jaje skuvati jednako brzo kao i kad voda krčka, ali će biti bolje skuvano.
Druga opcija je, ističe kuvarica, da u maloj šerpi potopite jaja, pri čemu voda treba da bude hlada, a da se zatim ona pusti da se zagreje.
- Čim voda provri, jaje je spremno za jelo - naglasila je Fišerova.
Kod mane te metode kuvarica ističe kako je mnogo teže oljuštiti ljusku s jajeta, piše Miror.
Inače, postoji jednostavan trik pomoću kog ćete saznati da li je jaje dovoljno skuvano. Uhvatite jaje za sredinu i zavrtite ga kao čigru - kuvano jaje će se vrteti brzo, a sirovo dosta sporije. To je zbog toga što se belance i žumance kreću unutar ljuske i zbog toga sirovo (sveže) jaje brzo prestaje da se vrti, dok se kod kuvanog to ne dešava.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)