Tokom leta, skoro je nemoguće zamisliti obrok bez zelene salate - ona je neodoljiva u svakoj mogućoj varijanti, u kombinacijama sa drugim povrćem, u sendvičima ili kao prilog pljeskavicama. Jedini problem je što se zelena salata na vrućini veoma brzo suši i kvari.
Zelena salata, kao i druge vrste lisnatog povrća, sadrži visok procenat vode, što je čini idealnim mestom za razvoj bakterija i plesni ako se ne skladišti pravilno. Ovo je razlog zašto se često suočavamo sa problemom uvenulih listova već nakon par dana. Osim što je ukusna, zelena salata zahteva i posebnu pažnju kada je u pitanju čuvanje u frižideru.
Trik za produžavanje roka upotrebe
Da bi vaša salata trajala duže, postoji veoma efikasan trik. Prvo, odsecite donji deo glavice salate, jer se na ovom delu često nalaze bakterije koje mogu ubrzati kvarenje preostalih listova.
Shutterstock/Sea Wave
Nakon toga, čvrsto umotajte listove u kuhinjsku krpu ili papirni ubrus. Zatim, stavite ih u plastičnu kesu sa patentnim zatvaračem i čuvajte u frižideru. Ova metoda značajno smanjuje nakupljanje viška vlage, koja je glavni uzrok buđi i truljenja.
Održavanje svežine salate
Krpa ili peškir ne samo da upijaju vlagu, već takođe služe kao zaštita od bakterija, čime se produžava svežina i hrskavost salate. Da bi se postigla maksimalna svežina, preporučuje se da se krpa menja svakih nekoliko dana. Ovaj jednostavan trik može da produžii vek trajanja vaše salate i do dve nedelje.
Primena trika na razne vrste povrća
Zanimljivo je da ovaj trik nije koristan samo za zelenu salatu. Takođe, podjednako dobro funkcioniše i za spanać, kelj, blitvu, rukolu i druge vrste lisnatog povrća. Primenom ovih jednostavnih metoda, možete uživati u svežini povrća duže vremena, što će vam olakšati pripremu obroka i smanjiti bacanje hrane.
Komentari (0)