Kad god pomislimo na univerzalni začin koji ide uz gotovo svako jelo setimo se vegete. Ali umesto industrijske verzije prepune aditiva i veštačkih boja, poznati kuvar Filip Ćirić otkriva kako da napravite domaću, ukusniju i što je najvažnije zdraviju varijantu vegete u sopstvenoj kuhinji. Njegov recept postao je hit na mrežama, a dobra vest je da vam ne treba ništa što već nemate kod kuće.
Vegeta je kombinacija začina i suvog povrća, najčešće se dodaje u supama, sosevima i mesu. U svom klasičnom obliku, predstavlja kombinaciju sušene šargarepe, paškanata, celera i luka, najčešće uz so i druge pojačivače ukusa poput monatrijum glutaminata.
Vegeta je izvorno jugoslovenski proizvod, nastala je 1959. godine u Hrvatskoj, i od tada je postala jedna od najpoznatijih začina u kuhinjama širom Balkana.
Sudija u takmičenju Masterchef (Masteršef) Filip Ćirić je u svojoj objavi na društvenoj mreži TikTok savetovao kako je najbolje osušiti povrće i pripremiti ga za dalju pripremu vegete.
- Postoji Mirpoa (Mirepoix), predstavlja osnovni element u francuskoj kuhinji koji se koristi za poboljšanje ukusa u jelima, obično se sastoji od seckane šargarepe, celera i crnog luka. Te tri vrste povrća je važno osušiti. Možete da dodate i neke druge začine, to jest povrće koje biste osušili na 80 stepeni u rerni par sati - rekao je Filip Ćirić da se od gore pomenutih sastojaka pravi vegeta.
Nakon što ste povrće dovoljno osušilo u rerni, možete preći na sledeći korak.
- Stavite osušeno povrće u blender, sameljite ga i dobićete bazu suvog povrća, a zatim dodajte druge začine poput piskavice, aleve paprike, kurkume, origana i ruzmarina. Opciono je da li ćete dodati so, ako dodajete neka to po mogućnosti bude morska so, zbog punijeg ukusa - naglasio je šef Filip Ćirić.
Kada ste završili sa svim koracima, sve što ste samleli u blenderu premestite u činiju i pomešajte zajedno sa začinima po želji. Začin je odmah spreman za konzumiranje, možete ga staviti u neku teglu ili posudu s poklopcem.
Podsetimo, Filip Ćirić je jedan od najcenjenijih srpskih šefova, poznat po svom modernom pristupu tradicionalnoj kuhinji. Tokom karijere, osvojio je brojne nagrade i priznanja, kako na domaćem, tako i na međunarodnom nivou. Publici je poznat i kao sudija u kulinarskom takmičenju Masteršef (Masterchef), gde svojim znanjem i autoritetom inspiriše mlade kuvare. Kroz recept koji je podelio sa njegovim pratiocima u kom prikazuje kako da napravite domaću vegetu, dokazao je da se i jednostavne stvari mogu podići na viši nivo.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)