Spremanje kuće nikome ne pada lako. Kada pomislimo na čišćenje kuhinje, najviše glavobolje zadaje nam pomisao na rernu. Kako se u njoj skuplja najviše uporne masnoće, uvek je prava egzibicija očistiti je.
Tek kada krenemo u ovaj poduhvat budemo svesni koliko zapravo posla ima i koliko je uporna prljavština koja se nakupila tokom redovnog korišćenja ovog, pre svega, možda i najkorisnijeg kuhinjskog uređaja. Rernu treba redovno održavati, pre svega zbog higijene i ispravnosti namirnica koje u njoj spremamo. Potom, pokazalo se kako prljave rerne sa ostacima masnoće i zagorele hrane znatno više troše struju nego kada je ona čista.
Zato, pre bilo kojeg spremanja, posvetite se odžavanju ovog uređaja. Postoje tri vrlo jednostavna trka, zlata vredna, koja će vam olakšati ovaj posao. Verovali ili ne, za manje od 300 dinara ponovo možete imati blistavu rernu u kojoj ćete peći omiljene obroke i poslastice.
Pre svega, potrebno vam je nekoliko kriški svežeg limuna. Njega stavite u posudu koja sme da se stavlja u uključen šporet. Dodajte i malo vode. Podesite temperaturu na minimum i ostavite limun nekih 15 minuta. Isparenja od limuna razbiće skorelu masnoću. Kada se rerna ohladi samo je prebrišite pamučnom krpom.
Soda bikarbona uvek je odlično rešenje za čišćenje kuće. Pospite je na vrata rerne, mašine za pranje sudova i pospite malo vode. Ona će dezinfikovati i očstiti prljavštinu.
Sve one rubove uređaja u koje se skuplja masnoća, a koji su nepristupačni za brisanje, uz jednostavan trik ponovo ćete dovesti u početno stanje. Naime, uzmite parče ubrusa ili toalet papira, stavite ga na čačkalicu i pređite preko guma, dugmića ili prekidača.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)