Tetka Saveta

Ovaj veš NIKAKO ne smete da perete na manje od 60 stepeni! (FOTO)

Ukoliko veš ne perete na podobnoj temperaturi, možete napraviti više štete nego koristi.

Slika Autora
bySrećna Republika

10.09.2022 19:00

Ovaj veš NIKAKO ne smete da perete na manje od 60 stepeni! (FOTO)
Pixabay.com

Veš mašine u mnogome su olakšale funkconisanje u obavljanju kućnih poslova, učinile da naša odeća duže izgleda kvalitetno, bez habanja i skidanja boje pri svakom pranju. Ipak, ukoliko ih ne koristimo na pravilan način, možemo samo postiću suprotan efekat i podstaći uništavanje stvari koje peremo. 

Veoma je bitno znati koji veš se pere na kojoj temperaturi i zbog uklanjanja bakterija koje se na određenim stvarima lako mogu nakupiti i ugroziti nam zdravlje. 

Intimni veš, posteljina i peškiri ne bi smeli da se peru na temperaturi manjoj od 60. Pranje na ovoj temperaturi garantuje higijensku čistoću, ali ujedno može i oštetiti odeću. Da biste našli neko među rešenje, veš možete prati i na nižim temperaturama, ali uz obavezno korišćenje sredstva za dezinfekciju. Kada birate deterdžen, obratite pažnju da li u sebi ima ovu funkciju.

Pixabay

Veš najbolje je prati na 60 stepeni

Prema mišljenju stručnjaka, pranje veša na temperaturama od 40 stepeni, pa i onim nižim, suzbija veoma mali broj bakterija ili grinja. Na ovim temperaturama možemo prati stvari koje nisu za svkodnevnu upotrebu i posebno one koje nemaju direktnog dodira sa kožom.

Na temperaturama od 90 stepeni peru se stvari za bebu i izuzetno beli i izuzetno prljav veš sa skorelim masnoćama i prljavštinom kojoj je potrebno dodatno tretiranje. 

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Tri Tacke

10.09.2022 20:57

Opet polu obavešten tekst: Postoje četiri važne temperazure, dve temperature pasterizacije i dve temperature sterilizacije. Prva pasterova temperatura je 65°C, a druga 75°C. Prva ubija 90% bakterina, druga 99%. Skoro 100% se postiže na temperaturi sterilizacije, a to je 100°C. Ektremofilne bakterije mogu i to da prwžive i za to se koristi UHT sterilizacija, tj. ultra high temperature, od 120°C i za to Vam treba precis lonac u kome se kuva pod pritiskom obzirom da voda ključa na 100°C pod normalnim pritiskom, recimo u Meksiko Sitiju na 90°C pa regularno koriste te lonce, kao i na Andima gde ponegde vodaključa i na 85°C zbog niskog atmosferskog pritiska, pa ili prže i peku, a kuvaju isključivo u ekspres ili precis loncima. Zaključak: donja tempwratura je 65°C, a ne 60°C, i to samo ako se koriste praškovi bez enzima jer denaturacina proteina nastupa na 65°C i prekida dejstvo enzima takvih deterdženata. To je to, trošim svoje vreme na ovo... Da li Vam treba savetnik ili konsultant?!