Tetka Saveta

Ovaj veš NIKAKO ne smete da perete na manje od 60 stepeni! (FOTO)

Ukoliko veš ne perete na podobnoj temperaturi, možete napraviti više štete nego koristi.

10.09.2022 19:00

Ovaj veš NIKAKO ne smete da perete na manje od 60 stepeni! (FOTO)
Pixabay.com

Veš mašine u mnogome su olakšale funkconisanje u obavljanju kućnih poslova, učinile da naša odeća duže izgleda kvalitetno, bez habanja i skidanja boje pri svakom pranju. Ipak, ukoliko ih ne koristimo na pravilan način, možemo samo postiću suprotan efekat i podstaći uništavanje stvari koje peremo. 

Veoma je bitno znati koji veš se pere na kojoj temperaturi i zbog uklanjanja bakterija koje se na određenim stvarima lako mogu nakupiti i ugroziti nam zdravlje. 

Intimni veš, posteljina i peškiri ne bi smeli da se peru na temperaturi manjoj od 60. Pranje na ovoj temperaturi garantuje higijensku čistoću, ali ujedno može i oštetiti odeću. Da biste našli neko među rešenje, veš možete prati i na nižim temperaturama, ali uz obavezno korišćenje sredstva za dezinfekciju. Kada birate deterdžen, obratite pažnju da li u sebi ima ovu funkciju.

Pixabay

Veš najbolje je prati na 60 stepeni

Prema mišljenju stručnjaka, pranje veša na temperaturama od 40 stepeni, pa i onim nižim, suzbija veoma mali broj bakterija ili grinja. Na ovim temperaturama možemo prati stvari koje nisu za svkodnevnu upotrebu i posebno one koje nemaju direktnog dodira sa kožom.

Na temperaturama od 90 stepeni peru se stvari za bebu i izuzetno beli i izuzetno prljav veš sa skorelim masnoćama i prljavštinom kojoj je potrebno dodatno tretiranje. 

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Tri Tacke

10.09.2022 20:57

Opet polu obavešten tekst: Postoje četiri važne temperazure, dve temperature pasterizacije i dve temperature sterilizacije. Prva pasterova temperatura je 65°C, a druga 75°C. Prva ubija 90% bakterina, druga 99%. Skoro 100% se postiže na temperaturi sterilizacije, a to je 100°C. Ektremofilne bakterije mogu i to da prwžive i za to se koristi UHT sterilizacija, tj. ultra high temperature, od 120°C i za to Vam treba precis lonac u kome se kuva pod pritiskom obzirom da voda ključa na 100°C pod normalnim pritiskom, recimo u Meksiko Sitiju na 90°C pa regularno koriste te lonce, kao i na Andima gde ponegde vodaključa i na 85°C zbog niskog atmosferskog pritiska, pa ili prže i peku, a kuvaju isključivo u ekspres ili precis loncima. Zaključak: donja tempwratura je 65°C, a ne 60°C, i to samo ako se koriste praškovi bez enzima jer denaturacina proteina nastupa na 65°C i prekida dejstvo enzima takvih deterdženata. To je to, trošim svoje vreme na ovo... Da li Vam treba savetnik ili konsultant?!