Tetka Saveta

OBUĆA više neće PROPUŠTATI VODU uz pomoć samo jedne namirnice

Zaštitite obuću tokom kišnih meseci uz jednostavan trik.

07.09.2022 13:00

OBUĆA više neće PROPUŠTATI VODU uz pomoć samo jedne namirnice
shutterstock.com

Kako u narednom periodu ulazimo u kišne mesece, svi su već krenuli u potragu za pogodnom jesenjom obućom. Ma koliko novca dali i trudili se da gledamo deklaracije pri kupovni, obilnija kiša uvek utiče na to da naša obuća makar negde propusti vodu. 

Osim što se na ovaj način obuća brzo pohaba, svakako nije prijatno da završavamo dnevne obaveze  u mokroj obući, a da ne pričamo tek koliko to može biti štetno za naše zdravlje.

Ipak, postoji način da bismo predupredili ovakav problem sa kojim se suočavamo gotovo svake jeseni. 

Metoda hidroizolacije cipela pčelinjim voskom je nešto što može učiniti svako. Trebaće vam otprilike komad pčelinjeg voska veličine limuna. (Verovatno nećete sve to koristiti, ali trebalo bi da imate dovoljno veliki komad da ga možete držati u ruci.)

Pošto se prljavština i prašina lepe na vosak, mogu se zaglaviti ispod. Iz tog razloga je važno započeti sa čistim cipelama. Ako su potpuno nove, nećete morati ništa da radite, ali ako radite sa neznatno istrošenim cipelama, želećete da ih očistite vlažnom krpom. Ostavite ih da se potpuno osuše na vazduhu pre nego što nastavite.

Pre nanošenja voska na celu cipelu, testirajte mali deo da biste bili sigurni da ne mrlja materijal. Predlažemo da napravite neupadljiv trag duž unutrašnje bočne strane obuće. Budući da je pčelinji vosak prirodno zlatnu nijansu, verovatno ćete primetiti neki blagi kontrast, posebno ako radite sa svetlom obućom. To je obično u redu, jer će većina zlatnog tona nestati kad se istopi.

Pixabay.com

Stare cipele mogu izgledati kao nove

Ako vosak ne stvori drastičnu razliku u boji, dobro je da nastavite sa ostatkom cipele. Trljajte pčelinji vosak po celom gornjem delu kretanjem napred-nazad, gotovo kao da bojite na crtežu. Cilj je stvoriti izdašan sloj voska bez ikakvih praznina, vodeći računa da pokrije svaki centimetar materijala. 

shutterstock.com

Pčelinji vosak je spas za vaše cipele

Sa fenom ili manjom grejalicom podešenom na jaču toplotu, pustite topao vazduh nekoliko centimetara od gornjeg dela. Kako se vosak zagreva, on će se otopiti, a zatim nestati u materijalu. Kada se ponovo očvrsne, imaćete providnu vodonepropusnu zaštitu - a cipele bi trebalo da izgledaju baš kao pre.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)