Tetka Saveta

DA LI STE ZNALI? Otrov ove biljke je smrtonosan, a svi je koristimo! U SRBIJI se kupuje u svakom biošpajzu! (FOTO)

Smatra se jednom od najtoksičnijih biljaka na svetu jer se otrov prostire kroz čitavu stabljiku, a posebno je opasno njeno seme.

02.09.2022 16:01

DA LI STE ZNALI? Otrov ove biljke je smrtonosan, a svi je koristimo! U SRBIJI se kupuje u svakom biošpajzu! (FOTO)
shutterstock.com

Ricinus je ukrasna i lekovita biljka, ali se ujedno smatra i veoma opasnom. Naime, njen otrov je toliko toksičan da se ubraja u pet najotrovnijih biljaka na svetu.

Poreklom je iz tropskih krajeva i odgovara joj toplo vreme i dosta vlage, ali sasvim dobro uspeva i u našem području. Uzgajanje te biljke veoma je popularno i u Srbiji, međutim, treba biti veoma oprezan.

Može se desiti da samo usled kontakta sa njom dobijete snažne alergijske reakcije. Posebno je važno da je podalje držite od dece. Bukvalno je cela biljka otrovna, a posebno njeno seme. Otrovan je, zapravo, sastojak ricin. Stručnjaci kažu da ukoliko dođe do trovanja semenom ricinusa, smrtni ishod je gotovo neizbežan.

shutterstock.com

Ricinus

Ricinus se koristi kao sirovina za dobijanje ulja od ricinusa koje je u Srbiji široko rasprostanjeno i može se kupiti u svakoj prodavnici zdrave hrane.

unsplash.com

Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje smatra se lekovitim, međutim, nemojte sami pribegavati postupku njegovog pravljenja. To treba prepustiti stručnjacima jer je samo takvo ulje onda potpuno bezopasno za upotrebu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)