Strast

Jedna BILJKA čini čuda za LIBIDO: Antički narodi koristili su je pre više hiljada godina i znali su šta rade!

Smatra se da je prirodni afrodizijak, a zbog ovih svojstava bila je zabranjena u italijanskim manastirima u 12. veku!

Slika Autora
byDragana Petrović

23.09.2025 15:48

Jedna BILJKA čini čuda za LIBIDO: Antički narodi koristili su je pre više hiljada godina i znali su šta rade!
Schutterstock/Miljan Zivkovic

Poslednjih godina rukola je izbila u sam vrh poželjnih namirnica zbog bogatstva vitamina i minerala. Ali, ako mislite da je rukola samo još jedno lisnato povrće u salati - varate se. Iza njenog specifičnog, blago ljutkastog ukusa krije se bogata istorija, moćna nutritivna vrednost i reputacija koja je vekovima pratila ovu biljku.

Rukola (lat. Eruca sativa) potiče iz sunčanih predela Mediterana, a vekovima se gaji kao jednogodišnja biljka iz porodice kupusnjača. Njeni listovi su prepuni vitamina (A, C, K, folata) i minerala poput kalcijuma, gvožđa, kalijuma, cinka i magnezijuma. Obiluje antioksidansima, pa se rukola konzumira za jačanje imuniteta, kostiju, poboljšava varenje i pomaže koži da ostane zdrava i blistava.

Ali, nutritivne vrednosti ovog povrća su samo deo priče. Ono što je čini zaista posebnom jesu njena, kako se već vekovima veruje, afrodizijačka svojstva. Još su stari Egipćani i Rimljani smatrali rukolu snažnim prirodnim afrodizijakom. Zahvaljujući bogatstvu cinka i magnezijuma podstiče libido, verujue se da pomaže u  jačanju potencije i doprinosi sintezi polnih hormona.

Shutterstock/Sea Wave

Rukola je već vekovima poznata kao prirodni afrodizijak

Upravo zbog ovih svojih svojstava, da pojačava strast i budi libido, bila je zabranjena u italijanskim manastirima u 12. veku! Antički pisci poput rimskog autora Kolumnele beležili su da su žene koristile rukolu i napitke od nje  da probude strast i privole muževe na obavljanje bračnih dužnosti. 

Danas je rukola globalni trend i izuzetno tražena širom sveta. Na američkim trpezama postala je simbol urbanog, elitnog stila života, a svojevremeno je čak izazvala i političku buru kada se bivši američki predsednik Barak Obama požalio na cenu rukole. 

Kako ističu stručnjaci najbolje je rukolu jesti svežu u salati. Italijani, koji važe za vatrene ljubavnike stavljaju je na picu, a ovo povrće se našlo i u likeru. Naime, u Italiji se pravi liker rukolino osvežavajuće piće u kojem se listovi rukole kombinuju sa votkom, šećerom, korom limuna i začinima poput karanfilića. 

Zanimljivo je da se rukola nekada koristila i van kuhinje. Zbog specifičnog mirisa nekad se koristila kao prirodni dezodorans, dok su drugi verovali da pomaže u izbeljivanju pega sa ruku i lica. Bilo kako bilo, ako želite da strast pršti u vašoj spavaćoj sobi probajte sa rukolom i lično se uverite u njena dejstva kao afrodizijaka.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)