Tetka Saveta

Rešenje protiv svih MRLJA NA ODEĆI, UKLJUČUJUĆI I FLEKE OD LAKA ZA NOKTE! Bićete oduševljeni

Svi koji su jednom seli na žvaku ili prosuli po odeći šminku, znaju kako izgleda to neprijatno iskustvo i da su u momentu poželeli da bace tu odeću. Za ove probleme postoji rešenje i to u kuhinjskim sastojcima i nekim preparatima za higijenu i ulepšavanje.

09.09.2022 14:00

Rešenje protiv svih MRLJA NA ODEĆI, UKLJUČUJUĆI I FLEKE OD LAKA ZA NOKTE! Bićete oduševljeni
shutterstock.com

Uprljana i isflekana odeća ume da bude pakao za mnoge, naročito za žene kada se sa upornim flekama bore prilikom pranja i ne mogu ih ukloniti. Neke umeju da budu toliko nezgodne da mnoge od nas požele da radije bace odeću, nego da se bave uklanjanjem tih fleki. Lak za nokte, žvaka ili šminka mogu da naruše njen izgled i da vas nateraju da je se otarasite, ali pre nego što to učinite, evo kako stručnjaci savetuju da se pristupi čišćenju.

Skidanje žvake           

Ako ste nespretno seli na neko mesto i pokupili na farmericama žvaku, znate koliko to ume da bude frustrirajuće, naročito ako su one nove. Da biste što lakše i brže uklonili žvaku sa njih, potrebno je da odeću natopite u limunov sok i tupom ivicom noža ostružete višak žvake. Nakon toga je potrebno odmah oprati odeću u veš mašini kako limunov sok ne bi promenio njenu boju. Ako je tamna boja odeće u pitanju, stručnjaci savetuju da se umsaira malo majoneza na odevni predmet i žvaka će se odlepiti.

Mrlje od laka za nokte

Možda ste pokušavali acetonom da skinete tragove laka za nokte koji su ostali na odeći, ali i uprkos upornom ribanju on se nije skinuo. Uklanjanje viška, odnosno mrlje od laka je najbolje uraditi kašikom.  Pređite preko tog područja krpom i alkoholom dok se mrlja ne upije, a ostatak isperite sapunom i toplom vodom pre nego što je ubacite u mašinu za veš.

 

Šljokice po odeći

Možda će vam delovati kao nova, veselija odeća, ali šljokice na njoj mogu da naprave svima haos. Nemojte odmah stavljati odeću na pranje, već je položite na ravnu površinu i poprskajte lakom za kosu. Šljokice će se vezati za sjaj za kosu i kad se on stvrdne, same će spasti.  Nakon toga, odeću može staviti na pranje, a čim završi taj program obavezno istersite odeću.

Mrlje od šminke

Ove mrlje mogu da budu veoma nezgodne, naročito ako ih imate na beloj odeći. I pored svih sredstava koje ćete uključiti u proces čišćenja kao i velike volje i želje, neuspešno je. Umesto toga, navlažite to mesto vodom, a onda nanesite penu za brijanje i ostavite 10 minuta. Kružnim pokretima trljajte uprljano mesto četkicom za zube, ali sa onom koja ima nežnija vlakna. Ubacite u veš mašinu na redovno pranje i mrlja će nestati.

 

 

Dlaka od ljubimca

Ljubimce svi volimo, ali smo i svesni kakav haos njihova dlaka čini na našoj odeći i presvlakama. Stručnjaci savetuju da je vrlo jednostavno ukloniti ih i to uz pomoć gumene rukavice. Stavite rukavicu i protrljajte materijal ili tkaninu njome. To stvara statiku i krzno se skuplja, što omogućava lakše uklanjanje nakupljenih dlaka. Ako postoji problem i stvara se otpor, rukavicu možete malo navlažiti vodom, jer će to pomoći dlaki da se zalepi za nju. Isperite rukavicu i ponovite proces koliko god je potrebno da uklonite svu nakupljenu dlaku od ljubimca.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)