Tetka Saveta

OČISTITE DUŠEK U PAR KORAKA i uz prirodne proizvode

Iako mnogi od nas misle da će problem prljavih dušeka rešiti samo uz skupa sredstva iz prodavnice, nije tako. Stručnjaci daju preporuke kako se, uz malo volje i dosetljivosti, rešiti upornih mrlja bez da trošite novac.

06.09.2022 18:30

OČISTITE DUŠEK U PAR KORAKA i uz prirodne proizvode
shutterstock.com

Koliko god brinuli o kući i njenoj higijeni, pojedini delovi nameštaja i prostorija ostaju nedovoljno očišćeni, pa tako mogu biti veliki problem kako za oko, tako i za naše zdravlje. Na krevetu provodimo trećinu života dok spavamo i zato je važno da taj kutak bude čist i besprekoran. Dušek je često pravo leglo grinja i bakterija i dubinsko čišćenje je neophodno jednom u 6 meseci, a po potrebi i mogućnosti i češće.

Na njemu se zadržavaju mikroogranizmi nevidljivi golim okom, koji mogu ugroziti naše zdravlje, s toga je neophodna redovna higijena koju ćete, kako savetuju stručnjaci za čišćenje doma, postići u par jednostavnih koraka.

Za ovaj proces potrebni su vam: soda bikarbona, vodonik peroksid, boca sa raspršivačem, krpe za čišćenje, gumene rukavice i usisivač. Da bi se otklonila površinska prljavština i dlačice koje se zadržavaju na dušeku, treba skloniti sve presvlake sa njega i temeljno usisati usisivačem prašinu i sve površinske nečistoće na njemu.

shutterstock.com

Usisivačem treba ukloniti svu prašinu i prljavštinu kako bi s edalje pristupilo čišćenju

Obilno treba posuti dušek sodom bikarbonom, ukoliko je moguće na svim mestima, kako bi ona upila višak tečnosti i mirisa. Ovaj dodatak jelima se koristi često u domaćinstvu i po preporuci mnogih stručnjaka je izvrsno sredstvo koje uklanja nečistoće i neprijatne mirise. Kada je ona raspoređena ravnomerno po dušeku, treba da odstoji sat vremena, a onda  treba usisati temeljno celu površinu dušeka. Ovo se odnosi na dušeke koji ne zahtevaju neko posebno čišćenje.

Međutim, postoje i oni koji domaćicama zadaju glavobolju, a na kojima se stvaraju ili zadržavaju tvrdokorne mrlje. Za ovaj problem takođe postoji rešenje. U bocu sa raspršivačem treba pomešati  200 mililitara vodonik peroksida, 3 kašičice sode bikarbone i malu kašičicu tečnosti za suđe. Napravljenu smesu treba dobro protresti i njome poprskati  površinu i sve mrlje.

shutterstock.com

Raspršivačem poprskati površinu kako bi pomešani sastojci prodrli do tvrdokornih mrlja

Za bolji efekat istrljati mesto na kojem se nalaze mrlje i prebrisati vlažnom čistom krpom dok se ne sklone uporne mrlje. Kada je proces gotov, stručnjaci savetuju da se dušek izloži suncu, ne samo da se osuši već i da se neutrališu bakterije i grinje koje se zadržavju na njemu, a one ne vole svež vazduh. Osim toga, nestaće i neprijatni mirisi.

Spavanje na istoj strani dušeka i u sličnom položaju moglo bi da dovede do njegovog preranog oštećenja, pa je neophodno ponekad okrenuti dušek na drugu stranu, kako bi on ostao što duže funkcionalan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari. (0)