Tetka Saveta

OČISTITE DUŠEK U PAR KORAKA i uz prirodne proizvode

Iako mnogi od nas misle da će problem prljavih dušeka rešiti samo uz skupa sredstva iz prodavnice, nije tako. Stručnjaci daju preporuke kako se, uz malo volje i dosetljivosti, rešiti upornih mrlja bez da trošite novac.

06.09.2022 18:30

OČISTITE DUŠEK U PAR KORAKA i uz prirodne proizvode
shutterstock.com

Koliko god brinuli o kući i njenoj higijeni, pojedini delovi nameštaja i prostorija ostaju nedovoljno očišćeni, pa tako mogu biti veliki problem kako za oko, tako i za naše zdravlje. Na krevetu provodimo trećinu života dok spavamo i zato je važno da taj kutak bude čist i besprekoran. Dušek je često pravo leglo grinja i bakterija i dubinsko čišćenje je neophodno jednom u 6 meseci, a po potrebi i mogućnosti i češće.

Na njemu se zadržavaju mikroogranizmi nevidljivi golim okom, koji mogu ugroziti naše zdravlje, s toga je neophodna redovna higijena koju ćete, kako savetuju stručnjaci za čišćenje doma, postići u par jednostavnih koraka.

Za ovaj proces potrebni su vam: soda bikarbona, vodonik peroksid, boca sa raspršivačem, krpe za čišćenje, gumene rukavice i usisivač. Da bi se otklonila površinska prljavština i dlačice koje se zadržavaju na dušeku, treba skloniti sve presvlake sa njega i temeljno usisati usisivačem prašinu i sve površinske nečistoće na njemu.

shutterstock.com

Usisivačem treba ukloniti svu prašinu i prljavštinu kako bi s edalje pristupilo čišćenju

Obilno treba posuti dušek sodom bikarbonom, ukoliko je moguće na svim mestima, kako bi ona upila višak tečnosti i mirisa. Ovaj dodatak jelima se koristi često u domaćinstvu i po preporuci mnogih stručnjaka je izvrsno sredstvo koje uklanja nečistoće i neprijatne mirise. Kada je ona raspoređena ravnomerno po dušeku, treba da odstoji sat vremena, a onda  treba usisati temeljno celu površinu dušeka. Ovo se odnosi na dušeke koji ne zahtevaju neko posebno čišćenje.

Međutim, postoje i oni koji domaćicama zadaju glavobolju, a na kojima se stvaraju ili zadržavaju tvrdokorne mrlje. Za ovaj problem takođe postoji rešenje. U bocu sa raspršivačem treba pomešati  200 mililitara vodonik peroksida, 3 kašičice sode bikarbone i malu kašičicu tečnosti za suđe. Napravljenu smesu treba dobro protresti i njome poprskati  površinu i sve mrlje.

shutterstock.com

Raspršivačem poprskati površinu kako bi pomešani sastojci prodrli do tvrdokornih mrlja

Za bolji efekat istrljati mesto na kojem se nalaze mrlje i prebrisati vlažnom čistom krpom dok se ne sklone uporne mrlje. Kada je proces gotov, stručnjaci savetuju da se dušek izloži suncu, ne samo da se osuši već i da se neutrališu bakterije i grinje koje se zadržavju na njemu, a one ne vole svež vazduh. Osim toga, nestaće i neprijatni mirisi.

Spavanje na istoj strani dušeka i u sličnom položaju moglo bi da dovede do njegovog preranog oštećenja, pa je neophodno ponekad okrenuti dušek na drugu stranu, kako bi on ostao što duže funkcionalan.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)