Tetka Saveta

Čitavog života GREŠITE PRILIKOM PARKIRANJA AUTOMOBILA, evo kako to da ispravite! (VIDEO)

Većina parkira auto uvek po ustaljenoj šemi, ali na taj način štetite menjaču, a da toga niste ni svesni! Rešenje konačno stiže!

05.09.2022 16:30

Čitavog života GREŠITE PRILIKOM PARKIRANJA AUTOMOBILA, evo kako to da ispravite! (VIDEO)
TikTok-holycrapitsjean

Izgleda da većina vozača celoga života parkira automobil pogrešno, a da toga nisu ni svesni. Tako je na TikToku snimak izvesne Emili postao viralan. Ona na videu pokazuje kako prilikom parkiranja prvo menjač brzina stavi u položaj za parkiranje, a potom digne ručnu kočnicu. 

Ova devojka kaže da čitavog života tako parkira i pita pratioce da li je to u redu. Snimak je pregledan više od 16.000 puta, a kao odgovor došlo je na stotine komentara da mnogi postupaju identično. 

- Potrebno je da mi neko objasni da li ovo radim pravilno - zapitala se Emili.

 

 

Džin Mekdonald je jedan od onih koji su objasnili da Emilin način parkiranaj nikako nije dobar. On objašnjava da kada automobil pri parkiranju prvo ubacite u brzinu ili položaj za parking pa potom podignete ručnu kočnicu, cela snaga vašeg automobila će biti oslonjena isključivo na menjaču brzina. Ovime vašeg četvorotočkaša može znatno oštetiti, budući da težina treba da bude na ručnoj kočnici, ne na menjaču.

On objašnjava na primeru šta da se radi.

- Prvo podesite da vam automobil ne bude u brzini. Veoma je bitno da menjač brzina bude u “neutralnom” položaju, nikako u brzini! Posle toga podignete ručnu. Sada je snaga celog automobila na ručnoj kočnici, a ne na menjaču brzina. Tek posle ovoga 3. korak je da iz neutralnog položaja menjač stavite u položaj za parkiranje. Dakle menjač van brzine, pa ručna, pa menjač u položaju za parkiranje i na kraju izvadite ključeve - naglasio je on, a preneo čak i Daily Mail.

 

 

Džin je ponovio da ukoliko vozači nastave da ovako parkiraju automobile, pre upotrebe ručne kočnice onako kako on savetuje, menjači bi mogli da pretrpe ozbiljna i skupa oštećenja. 

- Cela težina vašeg automobila je na menjaču, ako ne ispoštujete moj savet -

Ukoliko samo ostavite automobil u brzini ili u položaju za parkiranje, a potom povučete ručnu, on će vam se lagano kretati i može se sudariti sa drugim automobilom. Emili se upravo to i dešavalo. Na njenom TikTok snimku vidimo da joj je cela strana automobila udarena, a ona ne može da priušti popravku vozila.

 

 

Džinov snimak je pregledan pak više od 16 miliona puta, a dobio je više od 2 miliona sviđanja.

Samo neki od komentara bili su ovi.

- Nisam znao da sam oštetio menjač, hvala na objašnjenju! -

- Vozim 6 godina, drago mi je što sam ovo najzad naučio! - 

- Bolje ikad nego nikad da saznam ovo! -

Kao i uvek i ovde se našlo nekoliko pametnjakovića koji su Džinove savete ocenili kao glupe i beskorisne.

- Nema nikakve razlike, zupčanici će se na kraju istrošiti, ali se neće istrošiti pre nego što ceo auto istrune -

- Kakva gomila budalaština! -

- Velika snaga svakako prolazi kroz menjač dok vozite, tako da ni kada ga ostavite u brzini to 100% ništa neće promeniti -

Da li vi primenjujete Džinov savet ili se ponašate poput Emili?

TikTok-holycrapitsjean

Postupak za parkiranje

BONUS VIDEO:

Komentari (0)