Jela bez mesa

DA LI ZNATE ŠTA SU BOBOVE PIHTIJE? Ovaj posni recept će vas potpuno raspametiti, uživaćete u svakom zalogaju! (FOTO)

Bobove pihtije postale su neizostavne na jesenjoj i zimskoj trpezi, posebno kod onih koji nisu ljubitelji mesa.

10.10.2022 08:03

DA LI ZNATE ŠTA SU BOBOVE PIHTIJE? Ovaj posni recept će vas potpuno raspametiti, uživaćete u svakom zalogaju! (FOTO)
printscreen

Pihtije od boba, poznatije kao bobove pihtije, jelo je slično tradicionalnim pihtijama samo bez mesa. Jednostavno se prave, a ukus će oduševiti i one koji vole meso baš kao što jesu i ljudi koji su ga se odrekli u svakodnevnoj ishrani.

Sastojci:

  • 300 g suvog boba
  • 1 kašičica soli
  • 3-4 čena belog luka
  • 1 dl ulja
  • kašičica aleve paprike

Priprema:

Bob naliti jednim litrom hladne vode i to veče pre nego što planirate spremanje pihtija kako bi preko noći nabubreo i da biste mogli da mu skinete opnu. Ujutru nožem zaseći bobovu opnu i tako ga očistiti. Očišćen bob stavljajte u posudu s hladnom vodom i uključite ga da se kuva na tihoj vatri. Dodati so i 2 kašike ulja. Pri kraju kuvanja dodati očišćen, izgnječen beli luk. Kašikom izvaditi zrna boba i probati da li je kuvan. Ako ima dosta vode odliti višak i izgnječiti bob. Može se umutiti i mikserom. Smesa pasiranog boba bude gustine kao za pire. Tako pripremljenu smesu razliti u duboke tanjire ili činije i ostaviti da se ohladi i stegne. Pre služenja bob iseći na kocke ili rombove, a pre toga ugrejte u tiganju malo ulja s alevom paprikom i prelijte vaše pihtije. One se najčešće pripremaju za posna slavlja i služe se kao predjelo.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)