Pihtije od boba, poznatije kao bobove pihtije, jelo je slično tradicionalnim pihtijama samo bez mesa. Jednostavno se prave, a ukus će oduševiti i one koji vole meso baš kao što jesu i ljudi koji su ga se odrekli u svakodnevnoj ishrani.
Sastojci:
- 300 g suvog boba
- 1 kašičica soli
- 3-4 čena belog luka
- 1 dl ulja
- kašičica aleve paprike
Priprema:
Bob naliti jednim litrom hladne vode i to veče pre nego što planirate spremanje pihtija kako bi preko noći nabubreo i da biste mogli da mu skinete opnu. Ujutru nožem zaseći bobovu opnu i tako ga očistiti. Očišćen bob stavljajte u posudu s hladnom vodom i uključite ga da se kuva na tihoj vatri. Dodati so i 2 kašike ulja. Pri kraju kuvanja dodati očišćen, izgnječen beli luk. Kašikom izvaditi zrna boba i probati da li je kuvan. Ako ima dosta vode odliti višak i izgnječiti bob. Može se umutiti i mikserom. Smesa pasiranog boba bude gustine kao za pire. Tako pripremljenu smesu razliti u duboke tanjire ili činije i ostaviti da se ohladi i stegne. Pre služenja bob iseći na kocke ili rombove, a pre toga ugrejte u tiganju malo ulja s alevom paprikom i prelijte vaše pihtije. One se najčešće pripremaju za posna slavlja i služe se kao predjelo.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)