Jela bez mesa

SAVRŠENO SLATKO PO BAKINOM RECEPTU! Potrebni su vam samo zeleni orasi!

Recept za slatko u kojem ćete uživati cele jeseni i zime.

20.09.2022 08:01

SAVRŠENO SLATKO PO BAKINOM RECEPTU! Potrebni su vam samo zeleni orasi!
Pixabay.com

Naše bake bile su, i kod mnogih verovatno i dalje jesu, pravi mađioničari u kuhinji, pa se upravo zato njihovi recepti toliko obilato koriste u svakoj prilici. Bilo da pravite ručak, poslasticu, zimnicu ili slatko, uvek se okrećemo starim receptima koji su se pokazali kao nezamenjivi. Takav je slučaj i sa slatkim, koje je veom važan deo svake kuće tokom zimskih meseci, a mi vam donosimo recept za jedno koje će vas potpuno oduševiti. 

Sastojci

  • kilogram mladih zelenih oraščića
  • 2 kg šećera
  • 2 limuna
  • šipka vanile

Priprema: 

Za slatko od zelenih oraščića treba birati plod koji je pogodan za kuvanje slatkog - da u njemu nema tvrdog jezgra. Uzeti kilogram zelenih oraha, odseći im vrhove, probosti ih pletaćom iglom i staviti u lonac sa vodom. Neka tako stoje osam dana, pa svakog dana dvaput menjati vodu. Posle toga naliti oraščiće hladnom vodom i staviti ih da se bare. Tako ponavljati 8 do 10 puta, pri čemu je važno naglasiti da voda ne treba da vri, već samo da dođe do tačke ključanja. Kada oraščići konačno postanu meki, skinuti ih sa šporeta, oljuštiti im tanku kožicu i staviti ih u hladnu vodu. Ocediti ih, a za to vreme skuvati sirup od malo vode i šake šećera sa pola šipke vanile. Oraščiće staviti u sirup da proključaju, skinuti šerpu sa vatre, pa ih ostaviti da prenoće u sirupu.

Dva kilograma šećera staviti u šerpu za slatko, naliti vodom da ogrezne, pa skuvati sirup. Spustititi oraščiće da se kuvaju dok sok ne bude dovoljno gust. Pet minuta pre kraja kuvanja dodati dva limuna isečena na kolutove i šipku vanile. Kad je slatko prokuvano sa limunom i vanilom, a sok gusto pada sa kašičice, skloniti sa šporeta, skinuti penu, pokriti mokrom salvetom i pustiti da prenoći. Hladno slatko sutradan sipati u tegle, povezati celofanom i ostaviti na mestu gde ima promaje. 

Uživajte!

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)