Jela bez mesa

DA LI STE ČULI ZA KETO ISHRANU? Jedna namirnica je neizostavna kod te dijete, možete je jesti svakog dana i mršaviti!

Ketogena, ketonska ili jednostavno keto dijeta poseban je način ishrane zasnovan na veoma niskom unosu ugljenih hidrata, a evo šta je savršen doručak koji ona podrazumeva i to za ljude svih starosnih dobi.

06.10.2022 12:00

DA LI STE ČULI ZA KETO ISHRANU? Jedna namirnica je neizostavna kod te dijete, možete je jesti svakog dana i mršaviti!
pexels.com

Poslednjih godina sve se više istražuju novi načini ishrane kojima bi ljudi uspeli da održe optimalnu kilažu, a da pritom ne ugroze zdravlje. Naravno, u svemu postoji i finansijski faktor jer znamo koliko je zdrava hrana skuplja od nezdrave, kojoj se i zbog tog faktora, između ostalog, češće pribegava.

Ketonska dijeta ili keto dijeta, kako je sve popularnije zovu, ne zahteva mnogo odricanja. Sastoji se od niskog unosa ugljenih hidrata, umerenog unosa proteina i visokog unosa masnoća. Odnos je najčešće 75% masnoća, 20% proteina i tek oko 5% ugljenih hidrata.

Foto: Shuterstock

Jaja kao najbolji doručak u keto ishrani

Jedna od namirnica koja se posebno izdvaja na listi poželjnih u dnevnom meniju keto dijete jesu jaja. Ona se ubrajaju među najhranljivije prirodne proizvode. Zbog toga u keto ishrani jaja čine jednu od osnova doručka. Jaja smete jesti spremljena na sve načine. Preporučuju se ona iz domaćeg uzgoja, naravno, ukoliko ste u prilici da to sebi obezbedite.

U keto ishrani možete po potrebi koristiti i masti u ulja, tako da svoj omiljeni doručak, poput kajgane ili jaja na oko, možete jesti bez stresiranja da ćete time nabaciti neki kilgram. 

shutterstock.com

Kuvana jaja i povrće za dan pun energije

Savet je za pripremu hrane ne koristiti rafinisana ulja, već ona hladno ceđena. Dozvoljena je i domaća mast.

Ipak, kada je u pitanju keto ishrana, prednost se pod obavezno daje maslinovim uljima, kao i kokosovim, uljima od koštica grožđa ili bundevinom ulju. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)