Jela bez mesa

SLAVSKI KOLAČ KOJI ĆETE PONOSNO ODNETI U CRKVU: Evo kako da dobijete i ukrase u beloj boji!

Nikada nije bilo lakše umesiti slavski kolač, pa iskoristite to uoči sutrašnje slave, Svetog Luke, uz naše recepte za kolač i ukrase.

30.10.2022 18:01

SLAVSKI KOLAČ KOJI ĆETE PONOSNO ODNETI U CRKVU: Evo kako da dobijete i ukrase u beloj boji!
Foto: Shutterstock

Pravoslavni vernici sutra slave jednu od velikih slava, Svetog Luku. Sveštenici nalažu da slava ne sme da prođe bez 4 stvari: žita, slavskog kolača, crnog vina i sveće. Srećna Republika vam tim povodom donosi jedan od najboljih recepata kojim ćete dobiti idealan slavski kolač koji sutra ujutru s ponosom možete odneti u crkvu kako bi se osveštao za slavu.

Sastojci: 

  • 2 jaja + jaje za premazivanje kolača
  • šolja mleka
  • šolja vode
  • 20 g sirovog kvasca
  • 3 kašike ulja
  • kašika soli
  • 2 kašike šećera
  • oko 1.300 g brašna tip 400 

Sastojci za testo za ukrase po kolaču:

  • oko 400 g brašna
  • kašika soli
  • voda

Priprema:

Zamesiti srednje tvrdo testo od svih sastojaka, slično kao za hleb. Procenite da li je neophodno da možda još malo dodate brašna ili vode. Što bolje premesite testo, nakon što naraste, to su manje šanse da će kolač da pukne prilikom pečenja.

Premešeno testo podelite na 7 delova, ali tako da 6 delova u obliku loptica bude jednako, a jedno da za nijansu bude veće. Odvojiti i malo testa za pletenicu. Najveću “lopticu” staviti u sredinu pleha za pečenje, a ostale oko nje. Ukoliko nemate odgovarajući pleh, možete da koristite dublju šerpu. Ceo kolač na kraju premažite jednim umućenim jajetom, pa staviti pletenicu oko srednjeg kruga i ređajte ukrase.

Kolač pecite u rerni na 200 stepeni Celzjusovih.

Priprema testa za ukrase

Zamesiti tvrđe testo, da bude kao plastelin. Rastanjite testo oklagijom, vadite kružiće oštrom modlom i oblikujte ružice. Listove, ptičice, knjige i krstiće praviti kasnije, kada se rastanjeno testo još malo prosuši, jer se tako lakše urezuju šare.

Klas pšenice se pravi od valjuška testa debljine prsta koje se zasecaju makazicama oštrog vrha. Početi od vrha klasa i reckati naizmenično cik-cak. Kako bi ukrasi ostali beli premažite ih razmućenim brašnom u vodi, u suprotnom, oni će ostati u boji testa. 

Željene detalje na ukrasima, kao što su krst na pečatu ili pera na pticama, naglasite tako što ćete naneti četkicom malo razmućenog jajeta na kraju.

Srećna slava!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)