Palačinke su omiljena poslastica večine ljudi. Brzo i lako se prave, a još ako imate i dobar tiganj možete ispeći veliki broj palačinki za kratko vreme. Prednost im je to što u zavisnosti od nadeva mogu biti slane ili slatke, a nema ko ih ne voli sa kremom ili džemom.
Većina domaćica, ipak, žali se kako im palačinke uvek budu tvrde i "žilave". Da biste to izbegli, otkrićemo vam trik kako da uvek budu mekane i sočne. Tajna je u tome da prilikom pečenja svaku novu, vrelu palačinku, kad je stavite na gomilu zajedno sa drugim, okrenete i smestite je na dno ili u sredinu sa ostalim palačinkama.
Srećna republika vam nudi recept za najvazdušastije i najukusnije palačinke koje ste ikad probali.
Sastojci:
- 200 g brašna (tip 400, meko)
- 2 jajeta
- 1 kašika ulja
- 3 dl mleka
- 3 dl vode
- na vrh noža soli
Priprema:
Odvojte žumanca od belanca, a potom ih umutite mikserom da postanu penasta. U drugoj posudi umutite žumacna, pa postepeno u njih dodajte mleko i vodu, a zatim i brašno. Nakon toga dodajte belanca i blago mešajte. Gustinu regulišete postepenim dodavanjem brašna i ako vam testo bude suviše gusto, uvek ga možete razrediti vodom. Na kraju dodajte so i ulje i sve još jednom blago promešajte.
Palačinke pecite u vrelom tiganju. Kako biste izbegli da budu previše masne, umesto da ulje sipate u tiganj na tacnu stavite malo ulja i komad papirnog ubrusa. Pre svake palačinke tiganj samo premažite ubrusom koji je umočen u ulje. Gotove palačinke filujte nadevom po želji.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)