Odrasli

Šta se desi telu kada se jedu samo ŽUMANCA? Ovo bolje ne pokušavajte!

Najnovija studija razbila je mnoga uverenja, ali i predsrasude u vezi sa tim kako konzumiranje jaja utiče na naše telo.

29.06.2022 10:00

Šta se desi telu kada se jedu samo ŽUMANCA? Ovo bolje ne pokušavajte!
Pixabay.com

Ljudski organizam ima mnogo koristi od konzumiranja jaja, mrđutim, s druge strane, njihova preterana upotreba može da bude štetna. Imajte to u vidu kad god posegnete za njima nekoliko dana zaredom jer žumance možda jeste bogato hranljivim supstancama, ali može biti i opasno za organizam.

Prednosti žumanceta

Žumace sadrži skoro polovinu proteina u jajetu, a stručnjaci navode da sadrži i lutein.

- Reč je o antioksidansu iz grupe karotenoida, koji nije vitamin, ali je ključan za normalno funkcionisanje i zdravlje očiju. On smanjuje šansu za razvoj mrene i popravlja simptome makularne degeneracije koja se javlja u starijoj životnoj dobi. Žumanca pomažu u izgradnji mišićne mase i zato ih nikada ne treba bacati - rekao je nutricionista Tobi Amidor za časopis "Eat This, Not That".

Pixabay.com

Savršen izbor proteina

Žumance ima i mnogo drugih hranljivih sastojaka poput B vitamina, selena i fosfora.

- Ono sadrži i Omega-3 masne kiseline koje održavaju srce zdravim i smanjuju rizik od umiranja od srčanih bolesti. Neke omega-3 masne kiseline mogu čak da ubiju rak i da pomognu u lečenju artritisa. Žumance sadrži i vitamin D koji apsorbuje kalcijum i tako jača lomljive kosti - dodao je Amidor.

Štetna dejstva žumanceta

Ipak, prečesto konzumiranje žumanceta ima i jednu lošu stranu. Naime, svako jaje sadrži oko 200 miligrama holesterola i zasićenih masti, a oba povećavaju rizik od srčanih bolesti.

Studija objavljena u „Canadian Journal of Cardiology“ otkrila je da ljudi koji redovno jedu jaja imaju skoro 20% veći rizik za nastanak mnogih kardiovaskularnih problema.

Pixabay.com

Postoje i štetni efekti konzumiranja žumanceta

- Sreća u nesreći je što holesterol koji u telo unesemo direktno iz namirnica neće nužno dovesti do porasta nivoa holesterola u krvi. To je zato što jetra prilagođava njegovu količinu i pomaže u regulaciji. To je mogući razlog zašto većini ljudi nivo holesterola u krvi ne raste nakon korišćenja jaja u ishrani - navodi se u studiji.

Dokazano je da čak 70% ljudi nakon umerenog konzumiranja jaja nema viši nivo holesterola, dok je kod preostalih 30% ispitanika on blago porastao.

Preporuka je da se jede do 2 jaja 2-3 puta nedeljno.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)