Odrasli

ŠTA STANJE U USTIMA govori o vašem zdravlju? Primetili ste afte i da vam se zubi krune, to su ozbiljni znaci za ALARM!

Stomatolog nije samo neko ko vodi računa o vašim zubima, već i o celokupnom vašem zdravlju, pa je zato od ključne važnosti ići na kontrole minimum dvaput godišnje.

17.06.2022 17:00

ŠTA STANJE U USTIMA govori o vašem zdravlju? Primetili ste afte i da vam se zubi krune, to su ozbiljni znaci za ALARM!
shutterstock.com

Svi znamo da je preporučljivo da zube peremo dvaput dnevno i održavamo oralnu higijenu na mnoge druge načine, ali koliko zaista imamo uvid u to šta bilo kakve promene u usnoj duplji mogu da govore o stanju ostatka našeg tela?

Istraživanje koje je sprovedeno u Britaniji pokazalo je da čak 60% Britanaca nije bilo kod zubara u poslednjih 12 meseci, a 25% njih pravdalo se time da im je zdravlje zuba narušeno zbog pandemije koronavirusa.

pexels.com

Posetite zubara na vreme

- Vaša usta su zaista čuvar kapije celog tela, a vaš stomatološki tim je jedini obučen da uoči rane znake problema. Kao zubar, ne primećujem samo znake karijesa i bolesti desni, već tražim abnormalnosti i rane znake bolesti u mišićima i žlezdama vašeg vrata. Dakle, nisu samo naši zubi i oralno zdravlje pogođeni ako preskočimo preglede kod zubara dvaput godišnje. Možda nam nedostaju vitalni znaci o našem širem zdravlju - od dijabetesa, do raka i poremećaja u ishrani - objasnio je stomatolog dr Džejms Gulnik i otkrio koliko neki znaci u našim ustima mogu da budu znak za ozbiljan alarm. 

Prisustvo afti

- Afte kojima je potrebno duže od 10 dana da zacele mogu biti posledica oslabljenog imunog sistema, nedostatka gvožđa ili vitamina B12, ali i priosustva oralnog HPV, pa čak i raka usta - upozorio je Džejms i naglasio da je zato neophodan dodatni oprez. 

- Loše prilagođene proteze, nicanje umnjaka, infekcije, lekovi, nedostaci u ishrani ili oštećenja nastala tokom pranja su takođe veoma čest uzročnik afti, pa je od ključnog značaja da ih lečite na vreme - istakao je on.

Natečene desni i njihovo krvarenje

Nekoliko kapi krvi nakon preteranog čišćenja koncem može izgledati kao mali razlog za zabrinutost, ali nemojte to da ignorišete.

pexels.com

Problemi sa desnima mnogima zadaju ozbiljne probleme

- Krvarenje desni je znak upale u telu i smanjenog imunološkog sistema. Ukoliko su one neuobičajeno natečene, to može da signalizira trudnoću. Mnogo nam je lakše da to uočimo ako smo pacijentkinju videli ranije, kada nije bila trudna, tako da možemo da uporedimo - navodi Džejms, a prenosi The Sun.

Takođe, desni mogu da budu napadnute brojnim oboljenjima koja dalje mogu dovesti do gubitka zuba i neprijatnog zadaha, ali takođe ukazivati i na niz drugih potencijalnih problema.

- Istraživanje pokazuje veze između bolesti desni i stanja kao što su dijabetes, bolesti srca i povišenog krvnog pritiska - naglasio je Džejms.

Suva usta

Prema rečima stručnjaka, ozbiljne promene u usnoj duplji, poput čestog osećaja suvoće u ustima ili pojave taloga na jeziku, mogu da ukazuju na veće probleme u organizmu.   

- Suva usta ili bela obloga na jeziku mogu ukazivati na dijabetes - upozorio je Džejms i objasnio o čemu se radi. 

- Talog na jeziku je znak dehidratacije, što je uobičajeno kod osoba sa dijabetesom, a takođe je i simptom hiperglikemije ili visokog nivoa glukoze. Te promene, takođe, mogu da ukazuju i na nedostatak vitamina B - naveo je ekspert. 

Karijes zuba i oštećenost zubne gleđi

Erozija zubne gleđi je glavni dokaz da se neko bori sa poremećajem u ishrani.

- Trošenje zuba može biti posledica ponovljenih epizoda povraćanja, poput bulimije, a takođe je povezano i sa prisustvom karijesa. Kada se sadržaj želuca izbacuje povraćanjem, izbacuje se i želudačna kiselina koja je korozivna i dovoljno jaka da istroši gleđ - istakao je Džejms.

Pixabay.com

Karijes zahteva redovno saniranje

Inače, erozija povećava rizik od karijesa, izaziva osetljivost i može čak dovesti do promena u zagrižaju, pa čak i gubitak zuba.

- U osetljivim slučajevima kao što su ovi, naša dužnost kao stomatologa je da razumemo uzrok bilo koje erozije i lečimo je u skladu sa tim - istakao je Džejms.

Kada poremećaj u ishrani nije uključen, hrana može biti krivac.

- Propadanje zuba nam daje naznaku da je ishrana problem. Istrošeni, tanki ili osetljivi zubi mogu ukazivati na dijetu sa visokim sadržajem kiseline ili refluks kiseline - objasnio je stručnjak.

Bakterijski zubni plak

Nagomilavanje bakterija oko površine zuba stvara zubni plak.

Pixabay.com

Ne čekajte najgore već na vreme proveravajte stanje vašeg osmeha

Ako vaša usta sadrže mnogo bakterijskog plaka, teorije sugerišu da biste to mogli udisati i uvlačiti bakterije iz usta u pluća.

- Dok stomatolozi ne mogu da dijagnostikuju da li pacijent ima problem s plućima, postoje dokazi da ukoliko on na loš način vodi računa o oralnoj higijeni, može da pogorša postojeće stanje pluća, posebno kod starijih osoba - upozorio je Džejms i još jednom sve podsetio na sve ono što je od ključne važnosti za zdravlje usne duplje, ali, kako se ispostavlja, i čitavog organizma.   

Savet stručnjaka

- Perite zube dvaput dnevno pastom sa fluorom, obraćajući posebnu pažnju na to gde se plak skuplja oko linije desni. Koristite konac ili interdentalne četkice jednom dnevno da biste ušli u teško dostupna mesta i očistili prostor između zuba - zaključio je stomatolog.
 

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)