Odrasli

Da li je dobro piti MASLINOVO ULJE ujutru na prazan stomak? Otkriveno koliko je ono u stvari zdravo!

Trend na TikToku podstakao je eksperte da objasne da li je maslinovo ulje zaista toliko dobro za naš organizam kako pojedini ljude tvrde.

26.06.2022 17:00

Da li je dobro piti MASLINOVO ULJE ujutru na prazan stomak? Otkriveno koliko je ono u stvari zdravo!
Pixabay.com

Kada bi nas pitali koja je to najzdravija namirnica na svetu, mnogi bi verovatno odgovorili da je to jabuka, ali bi, tvrde naučnici, pogrešili. Na osnovu mnogbrojnih istraživanja, ipak je u pitanju maslina.

Maslina je zaštitni znak Mediterana, a od nje se dobija maslinovo ulje. U pitanju je proizvod bogat nezasićenim masnim kiselinama i polifenolima, sastojcima koji smanjuju nivo holesterola u krvi i ublažavaju skoro sve upalne procese u organizmu.

Narodi Mediterana već vekovima koriste maslinovo ulje u ishrani i rezultat je zapanjujuć - gotovo svi se ubrajaju u najdugovečnije narode na svetu.

Kroz istoriju, pa sve do danas, maslinovo ulje se koristilo za saniranje opekotina, negu kože, kao i za čišćenje organizma. Ono može da pomogne u borbi protiv upornih crevnih i želudačnih upala, bakterija i gljivica, naročito protiv kandide.

Pixabay

Zdravlje u boci - maslinovo ulje 

Zbog zdravih masnih kiselina i antioksidativnog dejstva ulje masline odlično je i za srce i krvne sudove, jer ih „čisti“ i ne dovodi do njihovog zapušenja kao neke druge masnoće i ulja.

Plod masline je bogat belančevinama i vitaminima A, D, K i E koji su preko potrebni za dobro funkcionisanje organizma. Ono se koristi za negu lica, kože i kose, a može se naći i u prirodnim kozmetičkim preparatima. Odlično je za suvu i oštećenu kožu ili onu koja je često izložena sunčevim zracima.

Maslinovo ulje doprinosu izlečenju problematične kože sklone aknama i ekcemima. Takođe, smatra se i da se psorijaza smiruje pri redovnoj upotrebi maslinovog ulja. Ono podmlađuje kožu, štiti je od sunčevih zraka, sprečava starenje i pojavu sitnih bora.

Da li da ga pijemo na prazan želudac?

Ispijanje maslinovog ulja na prazan želudac je trend koji je sve popularniji na TikToku, a evo šta na to kažu i eksperti. Stručnjaci se slažu da tome ne možemo da pristupimo sa samo jedne tačke gledišta. Trenutno ne postoje naučni dokazi koji potvrđuju ili negiraju tvrdnje da je ispijanje ulja pre jela zaista isključivo korisno za naše telo. Umesto toga, savetuje se da ulje dodajemo u salate, soseve i druga jela.

Recept za masku za lice 

Maslinovo ulje i limun su odlična kombinacija, a kada im dodate još i žumance dobijate savršenu masku za lice koja će mu vratiti sjaj, ali ga i temeljno očistiti.

Pomešajte kašičicu maslinovog ulja, kašičicu soka od limuna i žumance. Sjedinjenu smesu lagano nanesite na lice. Ostavite je da deluje 15 minuta, a zatim lice isperite mlakom vodom.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)