Tetka Saveta

MAĐARICA PO DOMAĆEM, SRPSKOM RECEPTU! Idealna torta za svaku gozbu

Tradicionalna torta koju su nam spremale bake potpuno će vas oduševiti.

21.10.2022 08:00

MAĐARICA PO DOMAĆEM, SRPSKOM RECEPTU! Idealna torta za svaku gozbu
Foto: Shutterstock

Mađaricu možda ne spremamo svakoga dana, ali nedeljni ručak, praznik ili bitan datum mnogi ne bi mogli da zamisle bez nje. Postoji više različitih recepata za ovu ukusnu poslasticu za celu porodicu, ali Srećna Republika vam donosi onaj koji je najviše rasprostranjen na našim prostorima i smatra se srpskim receptom za Mađaricu. 

Sastojci:

Sastojci za kore:

  • 600 g brašna
  • 50 g svinjske masti
  • 200 g šećera
  • prstohvat soli
  • kašićica sode bikarbone
  • 2 jaja
  • čaša kisele pavlake

Fil: 

  • litar hladnog mleka
  • 400 g šećera
  • 50 g kakaa u prahu
  • 100 g brašna

Glazura: 

Priprema:

Rernu zagrejte na 180°C. Pripremite 2 velika pleha za pečenje i nekoliko papira za pečenje i to 2-3 cm većih od željene veličine kore.

Mast utrljajte u brašno. Dodajte sve suve sastojke i promešajte. Dodajte razmućena jaja i pavlaku. Pavlaku nemojte odmah iskoristiti celu jer u zavisnosti od veličine jaja, ali i od upijanju brašna i masti, možda vam neće biti potrebna cela čašica od 180g.

Smesa treba da bude masna i teška, ali takva da možete da je razvaljate i da se ne raspada. Sve kore treba da budu iste veličine, pa nakon što ste umesili testo isecite ga na 6 jednakih delova. Papir za pečenje pospite brašnom, pa testo razvucite u pravougaonik debljine oko 2 mm. Proveravajte da li se testo zalepilo za papir i dodatno ga pospite brašnom ukoliko jeste. Za savršenu preciznost možete otići i korak dalje: razvaljajte testo veće od planiranog, a zatim nožem isecite ivice na željenu veličinu. Tako ćete, kada isečete gotov kolač, imati manje ivica bez fila.

Pažljivo pomerite papir na poleđinu pleha, stavite u rernu i pecite. U zavisnosti od rerne, biće vam potrebno oko 5-8 minuta. Kore ne smeju da potamne, pa ih stalno proveravajte, bez obzira na vreme pečenja. U redu je samo ako na nekim mestima malo potamne. Pečene kore slažite jednu na drugu. One su krhke, pa pazite da se ne polome. Na taj način ispeći ćete svih 6 kora. Dok se kore hlade pripremiti fil.

Pomešajte šećer, kakao i brašno u činiji. U posudu sipajte deo mleka u koju ćete sipati šećer, kakao i brašno. Mešajte da dobijete glatku smesu bez grudvica. Zatim sipajte smesu u lonac za kuvanje zajedno sa ostatkom mleka i stavite na srednju vatru. Stalno mešajte da brašno i šećer ne bi "pali” na dno i da se ne bi stvorile grudvice. Kako se mleko zagreva, smeša će se polako zgušnjavati. Ukupno vreme kuvanja je pola sata, možda i malo više. Kuvajte dok smesa ne postane gusta, sjajna, srednje čvrsta i glatka, kao puding. Gotovo je kada se teško meša, a ponekad počne da se lepi za dno. Kore filovati vrelim kremom da se bolje lepe. Da vam bude lakše, izmerite fil i podelite masu sa 5. Tu količinu fila svaki put izmerite u manju posudu, pa nanesite na koru i ravnomerno rasporedite. Ako to ne možete ili ne želite, opet se ništa strašno neće dogoditi. Umotanu Mađaricu odozgo pritisnuti nečim težim kako bi se fil sjedinio. Ostavite da odstoji na hladnom nekoliko sati ili preko noći. Stavite glazuru na tortu bar nekoliko sati pre sečenja. Otopite čokoladu na ringli, umešajte ulje, ostavite da dobro odstoji i sipajte na gornju koru. Kada se glazura potpuno ohladi i stisne, isecite Mađaricu i poslužite je.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)