Štrudla sa makom mnoge od nas vraća u detinjstvo. Period kada su nam bake uglavnom nedeljom pripremale tu poslasticu je nezamenljivo. Nedeljni ručak je uvek bivao poseban, a štrudla sa makom, kao kraljica svih kolača, zauzimala je počasno mesto na trpezi. Ona se posebno vezuje za vojvođanski kraj, ali su je rado prigrlili i ostali delovi Srbije.
Srećna Republika vam donosi pravi, vojvođanski originalni recept za tu slasnu poslasticu.
Sastojci:
Za testo:
- 250 ml mleka
- 500 g brašna
- pola pakovanja svežeg kvasca
- kašika šećera
- 2 žumanca
- prstohvat soli
- 60g masti
Za fil:
- 125 ml mleka
- 300g mlevenog maka
- 200g šećera
Za premaz:
Priprema:
Stavite mleko da se smlači, pa skinite posudu sa vatre, dodajte supenu kašiku šećera, izdrobljen svež kvasac i malo brašna i ostavite da se kvasac aktivira. U drugoj posudi umutite dva žumanca viljuškom, pa ih dodajte kvascu. Promešajte i sipajte u vanglu u koju ste stavili brašno i malo soli. Testo dobro izradite rukama, pa ga prebacite na radnu površinu posutu brašnom, da narasta dok pripremite fil.
Stavite mleko da provri, pa dodajte mleveni mak i šećer. Zakuvajte fil, skinite šerpu sa ringle i ostavite fil da se prohladi. Za to vreme testo podelite na tri dela. Svaki deo razvucite oklagijom u pravougaonik, premažite mašću ili puterom, pa bogato nafilujte pripremljenim filom od maka. Odmah potom zarolajte štrudle. Ređajte ih u podmazanu tepsiju i svaku premažite umućenim jajetom. Uključite rernu na 200 stepeni, pa pecite štrudle oko 20 minuta dok ne porumene.
Uživajte!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)