Slatkiši

ŠTRUDLA SA MAKOM: Poslastica koja vraća u detinjstvo i to po originalnom vojvođanskom receptu!

Štrudla sa makom je poslastica koju su mnogima od nas spremale naše bake, a krajnje je vreme da i sami naučimo da je spremamo.

16.10.2022 06:02

ŠTRUDLA SA MAKOM: Poslastica koja vraća u detinjstvo i to po originalnom vojvođanskom receptu!
Foto: Shutterstock

Štrudla sa makom mnoge od nas vraća u detinjstvo. Period kada su nam bake uglavnom nedeljom pripremale tu poslasticu je nezamenljivo. Nedeljni ručak je uvek bivao poseban, a štrudla sa makom, kao kraljica svih kolača, zauzimala je počasno mesto na trpezi. Ona se posebno vezuje za vojvođanski kraj, ali su je rado prigrlili i ostali delovi Srbije.

Srećna Republika vam donosi pravi, vojvođanski originalni recept za tu slasnu poslasticu.

Sastojci:

Za testo:

  • 250 ml mleka
  • 500 g brašna
  • pola pakovanja svežeg kvasca
  • kašika šećera
  • 2 žumanca
  • prstohvat soli
  • 60g masti

Za fil:

  • 125 ml mleka
  • 300g mlevenog maka
  • 200g šećera

Za premaz:

Priprema:

Stavite mleko da se smlači, pa skinite posudu sa vatre, dodajte supenu kašiku šećera, izdrobljen svež kvasac i malo brašna i ostavite da se kvasac aktivira. U drugoj posudi umutite dva žumanca viljuškom, pa ih dodajte kvascu. Promešajte i sipajte u vanglu u koju ste stavili brašno i malo soli. Testo dobro izradite rukama, pa ga prebacite na radnu površinu posutu brašnom, da narasta dok pripremite fil.

Stavite mleko da provri, pa dodajte mleveni mak i šećer. Zakuvajte fil, skinite šerpu sa ringle i ostavite fil da se prohladi. Za to vreme testo podelite na tri dela. Svaki deo razvucite oklagijom u pravougaonik, premažite mašću ili puterom, pa bogato nafilujte pripremljenim filom od maka. Odmah potom zarolajte štrudle. Ređajte ih u podmazanu tepsiju i svaku premažite umućenim jajetom. Uključite rernu na 200 stepeni, pa pecite štrudle oko 20 minuta dok ne porumene. 

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)