Slatkiši

TRIKOVI ZA SAVRŠENO MEKANE PALAČINKE! Njihov ukus će vas oboriti s nogu, tajna je u JEDNOM POTEZU!

Ukusna poslastica spremljena na ovaj način sigurno će biti daleko bolja od onih koje se kupuju.

18.09.2022 08:00

TRIKOVI ZA SAVRŠENO MEKANE PALAČINKE! Njihov ukus će vas oboriti s nogu, tajna je u JEDNOM POTEZU!
Pixabay

Kad god nam se jede nešto slatko ono što nam uvek prvo pada napamet uglavnom su palačinke. Pored sladoleda to je verovatno narasprotranjeniji slatkiš kod nas, za koji se čeka u redovima. Bilo da ih volite sa kremom, džemom, karamelom ili možda čak slane, najidealnije bi bilo da znate recept za njihovo spremanje. 

Uz Srećnu Republiku više nikada nećete morati da čekate u redovima za ovu poslasticu ili slani obrok.

Sastojci:

  • 200 g brašna 
  • 2 jajeta
  • decilitar ulja
  • 3 dl mleka (po izboru) i malo mlake vode (mleko možete zameniti i kiselom vodom)
  • kašičica soli 
  • kašičica šećera

Priprema:

Brašno sipajte u dublju plastičnu posudu, pa dodajte jaja i oko 2dl mleka. Probajte da smesu dobro umutite kako biste dobili kompaktnu masu, a ako je potrebno dodajte još malo mleka. Imajte u vidu da testo možete da napravite i samo sa vodom ili samo sa mlekom. Najbolje je ipak kada stavite pola mineralne vode i pola mleka. Važno je da testo bude gusto, ali bez grudvica. Procenite da li je mnogo retko, pa ako je tako dodajte još brašna. U slučaju da su vam palačinke predebele, dodajte još mleka ili vode. U umućeno testo dodajte oko decilitar ulja i dobro promešajte. Testo će biti bolje ako ga pustite da odstoji 20-30 minuta, što i te kako može da utiče na mekoću palačinki, ali i na njihov ukus. 

U tiganj sipajte malo ulja. Testo sipajte kutlačom i ravnomerno ga rasporedite po tiganju. Temperatura na kojoj se palačinke peku mora biti visoka. Palačinku ostavite nekoliko trenutaka na ringli, a onda je prevrnite na način koji je vama najjednostavniji. Čim se ispeče jedna strana, okrenite je na drugu i pecite isto koliko i prvu ili manje. Gotove palačinke ređajte na plitak tanjir jednu preko druge.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)