Slatkiši

BOLJA je i od obične - BELA BAJADERA je najkremastiji sitni kolač koji morate imati na slavskom tanjiru

Recept će vas oduševiti

Slika Autora
byNevena Jakovljević

21.11.2025 08:01

BOLJA je i od obične - BELA BAJADERA je najkremastiji sitni kolač koji morate imati na slavskom tanjiru
Shutterstock/iSelektor

Ako postoji kolač koji uspeva da nadmaši klasičnu bajaderu, to je njena mekša i kremastija verzija - bela bajadera. Sprema se lako i brzo, a kada je isečete i servirate, izgleda kao da ste satima radili u kuhinji.

U nastavku je recept.

Sastojci:

  • 125 g putera
  • 50 ml vode
  • 125 g šećera
  • 300 g mlevenog keksa

Za središnji sloj:

  • 100 g crne čokolade
  • 3 kašike ulja

Za beli deo:

  • 125 g putera
  • 200 g šećera
  • 100 ml vode
  • 200 g mleka u prahu
  • 100 g bele čokolade

Priprema bajadere - korak po korak:

U šerpu stavite 125 g šećera, 125 g putera i 50 ml vode. Zagrevajte na srednjoj temperaturi, povremeno mešajući, dok se sve lepo ne rastopi i počne da ključa. Sklonite sa ringle, dodajte 300 g mlevenog keksa i dobro sjedinite smesu.

Pripremite mali kalup obložen pek-papirom. Stavite smesu od keksa u kalup, poravnajte i čvrsto pritisnite.

Rastopite tamnu čokoladu sa malo ulja i prelijte preko keksa. Stavite u frižider da se ohladi dok pripremate beli sloj.

U šerpu stavite 125 g šećera, 125 g putera i 50 ml vode. Zagrevajte dok se ne rastopi i proključa. Ostavite još minut-dva, a zatim sklonite sa ringle. Dodajte 125 g mleka u prahu i sve dobro izmutite mikserom.

Rastopite belu čokoladu sa malo ulja i dodajte u smesu, pažljivo mešajući da se sjedini.

Izvadite kalup iz frižidera i preko tamne čokolade izlijte beli sloj. Poravnajte i vratite u frižider. Ostavite bajaderu da odstoji 24 sata, a potom je secite na štanglice i poslužite.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)