Ako postoji kolač koji uspeva da nadmaši klasičnu bajaderu, to je njena mekša i kremastija verzija - bela bajadera. Sprema se lako i brzo, a kada je isečete i servirate, izgleda kao da ste satima radili u kuhinji.
U nastavku je recept.
Sastojci:
- 125 g putera
- 50 ml vode
- 125 g šećera
- 300 g mlevenog keksa
Za središnji sloj:
- 100 g crne čokolade
- 3 kašike ulja
Za beli deo:
- 125 g putera
- 200 g šećera
- 100 ml vode
- 200 g mleka u prahu
- 100 g bele čokolade
Priprema bajadere - korak po korak:
U šerpu stavite 125 g šećera, 125 g putera i 50 ml vode. Zagrevajte na srednjoj temperaturi, povremeno mešajući, dok se sve lepo ne rastopi i počne da ključa. Sklonite sa ringle, dodajte 300 g mlevenog keksa i dobro sjedinite smesu.
Pripremite mali kalup obložen pek-papirom. Stavite smesu od keksa u kalup, poravnajte i čvrsto pritisnite.
U šerpu stavite 125 g šećera, 125 g putera i 50 ml vode. Zagrevajte dok se ne rastopi i proključa. Ostavite još minut-dva, a zatim sklonite sa ringle. Dodajte 125 g mleka u prahu i sve dobro izmutite mikserom.
Rastopite belu čokoladu sa malo ulja i dodajte u smesu, pažljivo mešajući da se sjedini.
Možda vas zanima…
Izvadite kalup iz frižidera i preko tamne čokolade izlijte beli sloj. Poravnajte i vratite u frižider. Ostavite bajaderu da odstoji 24 sata, a potom je secite na štanglice i poslužite.
Komentari (0)