Tetka Saveta

Spremite SLAVSKO ŽITO za samo 20 minuta! Da, moguće je, evo i kako

Uz par trikova, možete pripremiti ukusno i kremasto žito za kratko vreme

Slika Autora
byNevena Jakovljević

19.11.2025 18:01

Spremite SLAVSKO ŽITO za samo 20 minuta! Da, moguće je, evo i kako
Shutterstock/Pawparazzi88

Priprema slavskog žita često izaziva stres kod domaćica - sat otkucava, a trpeza mora da zablista. Ipak, uz nekoliko trikova, možete zadržati tradicionalni ukus, a uštedeti dragocene minute.

Umesto dugog kuvanja pšenice, koristite već obareno žito koje možete kupiti u prodavnici ili na pijaci. Dodajte mlevene orahe, šećer u prahu i malo vanile, i dobićete mirisno, kremasto žito koje podseća na detinjstvo - i sve to za samo 20 minuta.

Pametni saveti za još bržu pripremu:

Ako nemate vremena da meljete orahe, kupite već mlevene.

Umesto klasičnog šećera, koristite med za prirodniji ukus.

Pawparazzi / Alamy / Profimedia

Saveti za najlepše slavsko žito

Za intenzivniju aromu dodajte malo rendane korice pomorandže.

Ako želite da žito bude ekstra kremasto, dodajte kašiku meda ili malo kokosovog brašna.

Najčešća pitanja domaćica:

Da li brzo žito menja ukus tradicije? Ne, svi osnovni sastojci ostaju isti, samo se proces pripreme skraćuje.

Može li se pripremiti unapred? Može - pripremite ga dan ranije i čuvajte u frižideru.

Šta ako nemam obareno žito? Možete ga sami skuvati u ekspres loncu - dovoljno je 15 minuta.

Kako dekorisati žito? Najlepše izgleda posuto orasima i šećerom u prahu, sa svećicom u sredini činije.

Tradicionalna slava ne mora da znači sate provedene u kuhinji. Zahvaljujući ovom receptu, ukusno i svečano žito može biti gotovo za svega 20 minuta, bez stresa i panike. Brzina, praktičnost i autentičan ukus - sve u jednoj činiji koja očarava goste.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)