Priprema slavskog žita često izaziva stres kod domaćica - sat otkucava, a trpeza mora da zablista. Ipak, uz nekoliko trikova, možete zadržati tradicionalni ukus, a uštedeti dragocene minute.
Umesto dugog kuvanja pšenice, koristite već obareno žito koje možete kupiti u prodavnici ili na pijaci. Dodajte mlevene orahe, šećer u prahu i malo vanile, i dobićete mirisno, kremasto žito koje podseća na detinjstvo - i sve to za samo 20 minuta.
Pametni saveti za još bržu pripremu:
Ako nemate vremena da meljete orahe, kupite već mlevene.
Umesto klasičnog šećera, koristite med za prirodniji ukus.

Pawparazzi / Alamy / Profimedia
Za intenzivniju aromu dodajte malo rendane korice pomorandže.
Ako želite da žito bude ekstra kremasto, dodajte kašiku meda ili malo kokosovog brašna.
Možda vas zanima…
Najčešća pitanja domaćica:
Da li brzo žito menja ukus tradicije? Ne, svi osnovni sastojci ostaju isti, samo se proces pripreme skraćuje.
Može li se pripremiti unapred? Može - pripremite ga dan ranije i čuvajte u frižideru.
Šta ako nemam obareno žito? Možete ga sami skuvati u ekspres loncu - dovoljno je 15 minuta.
Kako dekorisati žito? Najlepše izgleda posuto orasima i šećerom u prahu, sa svećicom u sredini činije.
Tradicionalna slava ne mora da znači sate provedene u kuhinji. Zahvaljujući ovom receptu, ukusno i svečano žito može biti gotovo za svega 20 minuta, bez stresa i panike. Brzina, praktičnost i autentičan ukus - sve u jednoj činiji koja očarava goste.
Komentari (0)