Profesionalna kuvarica Sofi Haris priznaje da je počela da pravi puter kod kuće jer su cene hrane sve više rasle. Pravi puter je postao luksuz, a ona je želela da pronađe jednostavan način da uštedi, a da ne izgubi kvalitet i ukus, objasnila je za Ekspres (Express).
Za domaći puter potrebna su samo dva sastojka - pavlaka za šlag (slatka pavlaka) i malo morske soli ako volite slani puter. Ništa komplikovano, a rezultat je zdraviji i ukusniji od kupovnog.
- Uzela sam svoj mikser sa posudom, sipala pavlaku i počela da pravim domaći puter. Ovo možete uraditi i ručnim mikserom ili čak u posebnoj posudi za mućenje putera, ali ne preporučujem da to radite običnom žicom, jer će trajati predugo. Sipala sam 300 ml pavlake u mikser, stavila nastavak za mućenje i uključila srednju brzinu. Posle nekoliko minuta formiraju se mekani vrhovi, a zatim i čvrsti vrhovi. Iako deluje da je tada vreme da prestanete, treba nastaviti mućenje dok se masa ne počne odvajati tada se formira čvrsti deo (puter) i tečni deo (mućenica) - objasnila je ona. Shutterstock/New Africa
Taj proces traje oko sedam minuta, a kada se na dnu posude pojavi tečnost, znači da je gotovo.
- Zatim sam procedila mućenicu u bokal koristim je za palačinke, ali može poslužiti i kao preliv za piletinu. Potrebno je dobro pritisnuti puter kako bi se uklonila sva suvišna tečnost. Ovo je važno jer uklanjanjem mućenice puter duže traje u frižideru, pošto se upravo zbog nje brzo kvari - pojasnila je.

Sledeći korak je "ispiranje" - puter se stavlja u hladnu vodu sa kockicama leda i meša dok voda ne postane bistra.
Na kraju, dodajte začine po želji. Sofi voli klasičnu kombinaciju sa krupnom morskom solju, ali beli luk, paprika ili začinsko bilje mogu potpuno promeniti ukus. Nakon što je sve promešala, umotala je puter u papir za pečenje i… gotovo!
Domaći puter je neverovatno ukusan, svež i pun prirodnog ukusa. A najbolji deo je što tačno znate šta jedete, zaključuje Sofi.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)