Tetka Saveta

Znate li kako se kuvaju VIRŠLE? Samo ovako neće biti gumene, mnogi to POGREŠNO rade

Zbog vremena koje je potrebno da se spreme često su brz izbor za doručak ili večeru.

Slika Autora
byNevena Jakovljević

26.09.2025 07:15

Znate li kako se kuvaju VIRŠLE? Samo ovako neće biti gumene, mnogi to POGREŠNO rade
Shutterstock/Karen Grigoryan

Viršle su brz, ukusan i uvek pri ruci obrok kad nemamo vremena za ozbiljno kuvanje. I iako možda nisu "gastro vrhunac", jedno im se ne može osporiti: kad su dobro spremljene - svi ih jedemo sa uživanjem.

Ali... koliko dugo treba da se kuvaju? Da li ih prekuvamo? Da li ostanu gumene? Ako ste se i vi bar jednom to zapitali – evo rešenja.

Prvi korak: Zaboravite omotač

Pre nego što ih ubacite u ključalu vodu - skinite im omotač. Ne samo što je zdravije, već ćete izbeći da se viršle zalepe jedna za drugu ili da popucaju bez potrebe.

Koliko dugo kuvati

Trik je jednostavan - posmatrajte ih.

Nema potrebe da gledate u sat. Umesto toga, čekajte da nabubre. To je znak da su spremne. Kod nekih marki to traje svega 3-4 minuta, dok će druge tražiti i do 10 minuta.

Shutterstock/Nickola_Che

Kako spremati viršle

Ali budite sigurni: kad nabubre, gotovo je - servirajte ih!

Ne brinite ako splasnu

Čim ih izvadite iz vrele vode, viršle mogu malo da splasnu. To je sasvim normalno i ne znači da ste pogrešili. I dalje su savršeno kuvane i spremne za uživanje – uz senf, hleb, kečap ili kako već volite, piše Espresso.

Ukratko:

  • Skinite omotač 
  • Kuvajte u provreloj vodi 
  • Sačekajte da nabubre 
  • Uživajte bez dileme 

Sledeći put kad budete spremali viršle - zaboravite štopericu. Oči su vam najbolji kuvar!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)